Gyimóthy maradhat az Országgyűlés alelnöke

Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága csütörtöki ülésén olyan tartalmú eseti állásfoglalást hozott, amely szerint Gyimóthy Géza parlamenti alelnöki megbízatása nem szűnt meg. Gyimóthy korábban lemondott alelnöki tisztéről, később azonban ezt úgy módosította, hogy lemondása csak akkor érvényes, ha kinevezik agrárminiszternek.

Az MSZP és az SZDSZ képviselőcsoportjának megkeresésére, a kormánypárti többség szavazataival a három ellenzéki frakció tiltakozása ellenére elfogadott állásfoglalás pontosan úgy fogalmaz:
"Gyimóthy Gézának, az Országgyűlés alelnökének tisztségéről szóló, hiteles módon, pontosított tartalommal 2001. február 12-én bejelentett lemondása olyan feltételekhez kötött lemondás, mely feltétel nem következett be. Ezért a lemondás Gyimóthy Géza alelnöki megbízatását nem szüntette meg."

Gyimóthy Géza két levelet írt Áder Jánosnak azután, hogy Torgyán József lemondott miniszteri posztjáról, és Torgyán őt nevezte meg utódjának. Az elsőben azt közölte: lemond az Országgyűlés alelnöki posztjáról. Ezt a levelet faxon küldte el a házelnöknek. A második levelében azt írta Gyimóthy: lemond az alelnökségről, amennyiben kinevezik miniszternek.

Salamon László fideszes bizottsági elnök véleménye a kisgazda alelnök első, február 9-iki leveléről az volt, hogy "faxon nem lehet lemondani", mivel annak hitelessége kétségbe vonható. Az ellenzék azzal érvelt, hogy a február 9-iki fax hitelességét senki nem vonta kétségbe, abban Gyimóthy Géza lemondott posztjáról, a házszabály szerint pedig a megbízatás a tisztségről való lemondással megszűnik.

(MTI)