Orbán-Torgyán-találkozó készül

A költségvetéssel kapcsolatos tárcaigények megvitatása, az élelmiszeripar helyzete, valamint a Fidesz és az FKGP viszonya - valószínűleg ezek a kérdések kerülnek szóba Orbán Viktor és Torgyán József rövidesen esedékes megbeszélésén. A minisztériumok közül egyedül a honvédelmi nem kér többet annál az összegnél, mint amelyet a Pénzügyminisztérium a jövő évre ajánlott.

A Népszava úgy tudja, elképzelhető, hogy talán már holnap találkozik Orbán Viktor és Torgyán József. Erre alkalmat adna a kormány ülése. Értesüléseink szerint a kisgazdapárt elnöke ma várhatóan több vezető kisgazda politikussal konzultál. A tanácskozás célja, hogy megvitassák, milyen témákat vessen fel a kisgazda pártelnök-miniszter a kormányfővel tartott megbeszélésén. Vélhetően ilyen lesz a honvédelmi tárcát érintő esetleges személyi változás ügye, a nemzeti földalap felügyelete és a büdzséből a tárcáknak jutó támogatások összege is.

A költségvetés tervezésének jelenlegi szakaszában a napvilágot látott információk szerint egyedül a honvédelmi tárca elégedett a számára előirányzott összeggel. A minisztériumnak nincs pluszigénye, miután - áll a tájékoztatásban - a kormány még tavaly garantálta a tárca költségvetési előirányzatának folyamatos növekedését, tekintettel a NATO-csatlakozáskor vállalt feladatokra, illetve a haderőreformra. Ennek értelmében a tárca jövőre az ideinél 17 százalékkal nagyobb összegből, mintegy 223 milliárd forintból gazdálkodhat.

A Külügyminisztérium a 2000-ben kapott központi támogatásnál nagyobb összeget igényel a következő két évre. Horváth Gábor szóvivő közölte, a konkrét számokat nem kívánják nyilvánosságra hozni, mivel a költségvetés jelenleg egyeztetés alatt áll. Az viszont kiderült, hogy a tárca többlettámogatást igényel például az európai uniós csatlakozási folyamatához kapcsolódó munkájához.

A Szociális és Családügyi Minisztérium 30,9 milliárd forintos támogatást igényel 2001-re, ami 8 milliárd forinttal több a Pénzügyminisztérium javaslatánál - közölte az MTI érdeklődésére a tárca közigazgatási államtitkára. Pulay Gyula a tárca 2002. évi költségvetési igényével kapcsolatban azt mondta, hogy annak mértéke az előző esztendőben rendelkezésre álló összeg nagyságától függ.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma azt szeretné, ha a következő két évben reálértékben mindenképpen nőne költségvetési támogatottsága. Az NKÖM sajtóirodája szerint a tárca több mint 15 milliárd forintos költségvetési többletigényt nyújtott be a Pénzügyminisztériumhoz a 2001 és 2002-es év kulturális büdzséjére. Az összeg indokai között szerepel egyebek mellett a Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozása, a Károlyi-palota Kulturális Központ működtetése és a Magyar Állami Operaház fejlesztése. A minisztérium azt várja, hogy az idei 73 milliárdos központi költségvetésénél minimum 5 milliárd forinttal többet kapjon jövőre.

Az Igazságügyi Minisztérium 28,8 milliárd forintos támogatást kapna a Pénzügyminisztérium tervei szerint. Ez az összeg mintegy 7,4 milliárddal kevesebb, mint amenynyit a tárca igényel - közölte a tárca sajtótitkársága. A többletösszegre elsősorban a büntetés-végrehajtásnál van szükség, mivel a büntető jogszabályok módosításával jelentősen nőtt a fogva tartottak száma.

Az Egészségügyi Minisztérium nem kívánt költségvetési igényeiről számszerű tájékoztatást adni. A tárca kommunikációs központja szerint a minisztérium javaslatában hangsúlyos elemként szerepel az egészségügyi dolgozók jelentős béremeléséhez szükséges finanszírozási többletigénye, valamint a lakosság sürgősségi ellátásának fejlesztéséhez, illetve a különböző betegségszűrő programok megvalósításához nélkülözhetetlen anyagi fedezet megteremtése.

Pokorni Zoltán oktatási miniszter korábban jelezte, hogy a tárca 148 milliárd forintos keretét a jövő évben 45 milliárddal szeretnék növelni. A tárgyalások eredményeként végösszegként 170 milliárdot látott érvényesíthetőnek. Az igényelt pénzt elsősorban az oktatók és pedagógusok bérfejlesztésére, kutatásfejlesztésre, valamint felsőoktatási beruházásokra fordítanák.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium 11,9 milliárd forinttal kér többet a 2001. évi költségvetéséhez a Pénzügyminisztérium által ajánlott 12 milliárdnál. A távirati iroda úgy tudja, hogy 2002-re is hasonlók az arányok: a pénzügyi tárca 12,1 milliárdot ajánl, a tárca 20,4 milliárdot igényel. A minisztérium a többlet alátámasztására említette a kábítószer-prevencióra fordítandó megnövekvő összegeket, valamint új sportlétesítmények építését.

(Népszava)