Vágólapra másolva!
A Baranya megyei Bükkösd határában tigrist keresnek a vadászok. Az állatot pénteken egy hat éves kislány látta. A környéken valamilyen nagyobb állat nyomait megtalálták a rendőrök és a kivezényelt szakemberek, de a tigrisnek azóta nincs nyoma, ráadásul sehonnan sem hiányzik. A helyi vadásztársaság emberei figyelnek, a helyiek pedig találgatnak. Lehet, hogy Horvátországból jött át a csíkos ragadozó.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Lehet, hogy Bükkösd mellett is van

"Beszélnek itt mindenfélét, lehet, hogy már el is ment" - mondta az [origo]-nak egy bükkösdi nő, amikor a tigrisről kérdeztük. A horvát határ közeli, 1200 lelkes baranyai faluban pénteken robbant ki a tigris-ügy. Egy falu szélén lakó család hat éves kislánya éppen a padláson kismacskáival játszott, amikor állítása szerint az árok partján meglátta a tigrist. A ragadozót azóta senki sem látta.

A kislány szülei értesítették a rendőrséget, akik a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársaival együtt megvizsgálták a bejelentést. "Se cáfolni, se megerősíteni nem tudtuk, hogy tigris járt Bükkösdön" - mondta az [origo]-nak Tócsányi Balázs, a Nemzeti Park munkatársa. Az árokparton valóban találtak gyanús lábnyomokat, de nem lehetett megállapítani, hogy milyen állattól származtak. A kislány beszámolója azonban elég pontos volt ahhoz, hogy a hatóságok komolyan vegyék a bejelentést. A kislány rajzot is készített, és élményei felidézésekor a félelemtől szinte pánikba esett. E jeleket komolyan kell venni, vélik a szakértők.

A helyiek keveset tudnak a tigrisről, többen csak a rádióból vagy a tévéből értesültek, hogy a falu szélén lehet, hogy feltűnt egy vadállat. "A falu vége felé lábnyomokat találtak, ezt is csak anyukámtól tudom." - mondta egy falubeli. "Lehet, hogy állatkertből szabadult, de az is lehet, hogy egy magánemberé volt" - tette hozzá. "A rendőrök kint voltak keresni a tigrist" - tudtuk meg a polgármesteri hivatal egyik munkatársától, aki azonban nem tudott részleteket az ügyben. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy van tigris az erdőben.

A rendőrség valóban kivonult utánanézni a bejelentésnek, de a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk, hogy a rendőrök nem keresik a tigrist. "A rendőrök önmagukban az erdőben nem képesek tigrist, vagy más vadállatot fogni." A bevetési alosztálytól kimentek rendőrök megvizsgálni a bejelentést, de azóta ők nem keresik a tigrist és Bükkösdöt sem őrzik jobban. Ha a tigrist üldözők biztosítást kérnének, akkor segítenének, de a rendőrök nem vadásznak.

Annyit sikerült megállapítani, hogy legálisan tartott tigris sehonnan sem hiányzik a környékről. Mind a pécsi állatkert tigrisei, mind a Máriagyűdön magánkézben élő tigrisek megvannak. Amennyiben a bükkösdi kislány valóban tigrist látott, akkor azt vagy illegálisan tartották eddig, vagy Horvátországból szökött át a zöldhatáron.

A Duna-Drávai Nemzeti Park miután a rendőrség kérésére bizottságot alakított a tigris-ügy kivizsgálására, befejezte az eljárást, nem tudván megállapítani, hogy Bükkösdön járt-e a csíkos nagymacskaféle. A helyi vadászoké a feladat, hogy fokozottan figyeljenek és megpróbálják lehetőleg élve elfogni az állatot, amennyiben valóban létezik. Mivel a tigris veszélyes, ha másképp nem megy, kilövik a vadászok. A szakemberek szerint az sem kizárt, hogy csak egy átlagosnál nagyobb vaddisznó járt Bükkösdön.