Árvízvédelmi készültség a Rábán

Vágólapra másolva!
Az utóbbi napok esőzései miatt árhullám vonul végig a Rábán és a Pinkán. A vízszint emelkedése miatt első fokú - legalacsonyabb színtű - árvízvédelmi készültséget rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el vasárnap reggel 8 órától a Rába szentgotthárdi védvonalán. "Az utóbbi napok intenzív esőzései miatt a Rába vízállása emelkedett, vasárnap reggel 297 centiméteres vízmagasságot mértünk, ezért elrendeltük az első fokú, vagyis a legalacsonyabb készültséget" - közölte Hegyi György, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese.

Hozzátette: a Pinkán szintén árhullám vonul le, ez a folyó Körmendnél találkozik a Rábával, így a délutáni tetőzéskor Körmendnél is szükség lesz árvízvédelmi készültség elrendelésére. A Rába egyelőre csak az ártereket öntheti el, nagyobb kárral nem fenyeget. Az előírásoknak megfelelően a folyó mentén figyelőszolgálatot tartanak. Az áradás miatt a Rábán sok hordalék úszik, ami veszélyt jelenthet a vízi túrázókra.

Lendvai Gábor, a Vas megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese arról számolt be, hogy szombaton este három fiatal borult kenujával Rábagyarmat közelében a folyóba. Kiúsztak a vízből, tűzoltók találtak rájuk, kórházba kerültek, de az ijedtségen kívül nem lett bajuk.