Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium számára pluszköltséget jelent a zengői radarállomás kivitelezési munkálatainak ideiglenes leállítása - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, amikor csütörtökön megtekintette a Békéscsaba mellett, Fürjesen épülő NATO-radarállomást. A miniszter hozzátette: kérésükre álltak le a munkálatokkal a kivitelezők, s a nekik fizetendő kötbér nagysága eltörpül amellett a kockázat mellett, amelyet adott esetben egy elhamarkodott döntés jelentett volna a kormányzat részéről.
Vágólapra másolva!
A jövő hétre feláll a Zengő-szakértők testülete/politika/20040407ajovo.html

A miniszter elmondta: a zengői beruházás sorsát vizsgáló, legkésőbb a jövő héten megalakuló független szakértői testület a kormányfőnek, illetve a kormánynak tesz javaslatot a tervezett lokátorállomás további sorsát illetően. Közölte, véleménye szerint a kormányfő alapos mérlegelés után viszi majd a kormány elé javaslatát arról, hogy "mi a jövő útja" a zengői radarállomást illetően.

"A mérlegelés során figyelembe kell venni az ország biztonságának, és teljesen természetesen a környezet védelmének alapvető érdekét" - hangsúlyozta. A miniszter a végleges kormánydöntés határidejét nem kívánta megbecsülni.

Juhász Ferenc fürjesi látogatása alkalmából megtekintette az épülő NATO-radarállomást. A beruházás részeként a fürjesi alakulatnál lecserélik a régi, orosz gyártmányú felderítő, illetve magasságmérő radarberendezéseket, és új olasz gyártmányú berendezésekkel váltják fel őket. A beruházás része annak a NATO-tervnek, amelynek keretében Békéscsabára, Zengővárra és Bánkútra, összesen 23 milliárd forintos NATO-beruházásként, új légtérfigyelő rendszerek épülnek ki.