Leállították az árokásást a Zengőn

Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium kérésére nem folytatja a katonai lokátorállomás építéséhez kapcsolódó árokásást a kivitelező cég, amíg nem zárulnak le a radarral kapcsolatos vizsgálatok. Közel kétszáz környezetvédő az árokban és a munkagépek kanalaiban töltötte a hétvégét, hogy megakadályozzák a munkálatokat. A környezetvédők kedden kétszáz ismert közéleti személy által aláírt tiltakozó nyilatkozatot juttatnak el a kormányhoz. A zengői radarállomás ellen az első tiltakozó akciók február közepén kezdődtek, amikor környezetvédők a fákhoz láncolták magukat, hogy megakadályozzák kivágásukat.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium (HM) kérésére felfüggeszti a munkálatokat a Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás építésével megbízott vállalat - a Bayer Center Építőipari Kft. - a radarral kapcsolatos vizsgálatok lezárásáig. A tárcánál azt követően kérték fel a céget a munkák szüneteltetésére, hogy közel kétszáz környezetvédő - civilek és több környezetvédő szervezet aktivistái - a hétvégét az árokban töltötte, hogy megakadályozzák az árokásást.

"A szakértői bizottság minden aspektusból megvizsgálja a Zengőre telepítendő, a NATO által finanszírozott és a Magyar Köztársaság légtérvédelmét biztosító radarállomás telepítését" - mondta Bocskai István, a HM sajtófőnöke az MTI-nek. Hozzátette: a vizsgálat menetrendjét a bizottság állítja össze, jelentését a kormánynak nyújtja be, ezért nem tudott arról nyilatkozni, hogy az építési munkák meddig szünetelnek. A radarállomás építésén dolgozó cég addig betemeti azokat az árkokat, amelyek akadályozhatják az erdészet munkáját, az úthasználatot, s esetleg balesetveszélyt okozhatnának - mondta.

"Kétségtelenül kis győzelem" - mondta az [origo]-nak Vay Márton, a Védegylet környezetvédő szervezet munkatársa a tiltakozó akcióról. Sok civil és környezetvédő aktivista az árokban, a munkagépek kanalaiban és a kavicsszállító teherautók útjában felvert sátrakban töltötte a hétvégét, hogy megakadályozzák a radar építéséhez kapcsolódó munkákat.

A lokátor működtetéséhez szükséges nagyfeszültségű földkábelnek ásott árok április 1-jén érte el a zengői természetvédelmi terület határát. Ekkor a Védegylet jelezte a HM-nek, hogy amennyiben nem állítják le a munkálatokat, akkor folytatódik a polgári engedetlenségi mozgalom - mondta Vay. Mivel a munkák folytatódtak, a környezetvédők kivonultak a helyszínre, és az egész hétvégét ott töltötték. Az árokásással megbízott cég vezetői végül hétfőn kora reggel jelentették be, hogy a munkákat felfüggesztik az ügy rendezéséig.

A Védegylet és más szervezetek is folyamatosan készenlétben állnak, hogy mindent megtegyenek a Zengőre tervezett radarállomás felépítése ellen. A hegyen folyamatosan vannak embereink, és egy elég jó riadóláncunk is működik - közölte Vay. A Védegylet munkatársa elmondta azt is, hogy a szerdai kormányülésre - ahol várhatóan foglalkoznak majd a radarállomás kérdésével is - a Védegylet eljuttatja aláírásgyűjtő íveit is. Vay szerint a zengői radar ellen tiltakozó nyilatkozatot több mint kétszázan aláírták. Köztük társadalmi szervezetek vezetői, Kossuth-díjas művészek, akadémikusok, alkotmányjogászok és olyan ismert emberek, mint Tamás Gáspár Miklós, Makovecz Imre vagy Für Anikó.

A Zengőre tervezett NATO-radarállomás megépítéséhez február közepén kezdődött volna a fák kivágása. A munkák megkezdését azonban környezetvédők akadályozták meg, néhányan a fákhoz láncolták magukat. A zöldek felszólították a honvédelmi tárca illetékeseit: állítsák le a munkálatokat, "mert ellenkező esetben polgári engedetlenségre kényszerítik a tiltakozó szervezeteket". A fakitermeléssel megbízott cég közigazgatási eljárást indított, hogy hivatalos favágási engedélyüknek érvényt tudjanak szerezni. Civilek és a Greenpeace aktivitási több napon keresztül tiltakoztak a Zengőn, és megakadályozták a radarállomás megépítéséhez szükséges favágás megkezdését.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az alkotmányban szereplő egészséges környezethez való jog sérelmének gyanúja miatt vizsgálatot indított a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben. az ombudsman szerint ugyanis a tervezett radarállomás kivitelezése a honos élővilág károsodását okozhatja, védett és fokozottan védett növények élőhelyei kerülhetnek veszélybe a beruházás kapcsán.