Fegyelmi vizsgálat a vitatott rákkezelés miatt

Vágólapra másolva!
Fegyelmi vizsgálatot kért ügyének tisztázására annak a szegedi klinikának a vezetője, ahol rákbetegeket kezeltek engedély nélküli gyógyszerrel. A vizsgálatot lefolytató Szegedi Tudományegyetem az eljárás során már csak munkaügyi és pénzügyi kérdésekre koncentrál, a szakmai vitát ugyanis lezártnak tekinti.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Tudományegyetem rektora fegyelmi vizsgálatot indított az intézmény onkoterápiás klinikáján folytatott, egyes vélemények szerint gyógyszerkísérletnek minősülő kezelésekkel kapcsolatban. Az egyetem közleménye szerint maga a klinika igazgatója, Thurzó László egyetemi tanár kezdeményezte a vizsgálatot még február 19-én, hogy így tisztázni lehessen személyes szerepét és felelősségét az ügyben. Szabó Gábor rektor március 2-án indított fegyelmi eljárást, amelynek eredményéről március 20-ig kért tájékoztatást a fegyelmi tanácstól.

A közleményből kiderül, hogy az egyetem az üggyel kapcsolatos szakmai vitát már lezártnak tekinti, és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság állásfoglalását tartja mérvadónak, mely szerint "ezek a betegek fokozott kockázatúnak minősülnek (...), a kezelések szakmailag megalapozottak voltak, a tudomány jelenlegi állása szerint a betegek érdekét szolgálták". A mostani fegyelmi vizsgálat a pénzügyi, munkajogi kérdésekre adhat választ.

A klinikán három, első fázisban lévő vastagbél-daganatos beteget kezelnek olyan készítménnyel, amelyet a betegségnek erre a fázisára még nem törzskönyveztek Magyarországon. A szert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sem támogatja, csak olyan betegek számára, akik már áttétes stádiumban vannak. A kezelésekért az ügy közelmúltban történt nyilvánosságra kerüléséig alkalmanként 200 ezer forintot kellett a betegeknek fizetniük. Utóbb már ingyenesen kezelték őket, s a klinika vezetője úgy nyilatkozott, hogy a pénzt visszafizetik a betegeknek.

A kezelésről szakmai és pénzügyi szempontból is megoszlottak a vélemények az elmúlt napokban. Az OEP főigazgatója korábban egy sajtónyilatkozatában emberen folyó gyógyszerkísérletnek nevezte a szegedi klinika eljárását, míg az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetőjének ezzel ellentétes volt a véleménye. Az egészségügyi miniszter múlt heti álláspontja szerint a betegeket kártalanítani kell, az orvosokat pedig felelősségre vonni. Egy beteg apja az MTI-nek néhány napja azt mondta: lányának használ a kezelés, testileg és lelkileg is jó az állapota.