OEP: emberkísérlet a szegedi daganatterápia

Vágólapra másolva!
Egy, az adott betegségre nem törzskönyvezett gyógyszerrel kezelte betegét a szegedi onkológiai klinika vezetője - írja a Népszabadság. A kezelés árát az intézmény a beteggel fizettette meg. Az eljárást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár emberkísérletnek minősítette.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Egyetem Onkoterápiás Klinikájának vezetője több betegének is olyan gyógyszert kínált vastagbéldaganat ellen, amelyet eddig nem törzskönyveztek, azaz nem szabadott volna használni a betegség kezeléséhez - írja a Népszabadság. Az E nevű készítményt gyártó amerikai cég már kezdeményezte ugyan a gyógyszer bejegyzését az Egyesült Államokban és Európában is, de a készítmény még sehol nem kapott engedélyt.

A kezelést a klinika vezetője a lap szerint felajánlotta egy szentesi fiatal lánynak is, aki azonban nem értette, hogy miért kérnek tőle minden alkalommal 200 ezer forintot az infúzióért, miközben fizeti a társadalombiztosítási járulékot. A lány szülei a Dél-Magyarország című napilapnak azt mondták: tájékoztatták őket, hogy a gyógyszert nem támogatja az egészségbiztosító, így elfogadták, hogy fizetni kell érte - írja a lap.

A teljes kezelés a család 2,4 millió forintjába került. A Dél-Magyarország cikkének megjelenése után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója felszólította a klinikát, hogy a pénzt fizesse vissza, és hagyjon fel a szabálytalan kezelésekkel.

Láng István, az Országos Onkológiai Intézet vezető munkatársa a Népszabadságnak az ügyről elmondta: A kifogásolt "készítményt Magyarországon kizárólag egyedi behozatali engedéllyel, és csak akkor használhatják az onkológusok, ha egyéb törzskönyvezett medicinák nem segítettek, és távoli áttétek keletkeztek a beteg testében". Ilyen esetekben azonban méltányossági eljárás keretében az OEP fizeti a számlát is.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója "meglehetősen vitathatónak" nevezte a szegedi klinika eljárását. Mint a Népszabadságnak elmondta, szakmai szempontból a szegedi eset kísérletnek minősíthető. Gyógyszerkísérletet azonban csak az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyével és az Országos Gyógyszerészeti Intézet jóváhagyásával lehet végezni szigorú szabályok szerint. Matejka Zsuzsa, az OEP főigazgatója a lapnak "emberen folyó gyógyszerkísérletnek" minősítette az eljárást.