Hitelezik az oxigént a rászorulóknak a cégek

Vágólapra másolva!
Február elsején lejártak az erről szóló szerződések, így ezek hiányában szállítják a cégek az otthoni ellátáshoz szükséges palackos vagy cseppfolyós oxigént a rászorulóknak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem írta alá az új megállapodást - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Tóthné Nemes Mária, az Oxigénkezeltek Egyesületének elnöke közölte, a betegek nem tudják, meddig számíthatnak arra, hogy megkapják az életben maradásukhoz elengedhetetlen készítményeket. Jelenleg csak a cégeken múlik, hogy meddig hajlandóak hitelre szállítani. A pénztár ugyanis a szerződések hiányában visszadobja a benyújtott számlákat - idézi a lap.

Ezeket az oxigénkészítményeket elsősorban a tüdőtágulattól, az asztmától, a krónikus bronchitistől szenvedő vagy belgyógyászati problémákkal küzdő betegek igénylik, számukra létfontosságúak, de sok más kezeléshez is szükségesek lehetnek.

A Népszabadság szerint az országban három cég forgalmaz otthoni ápolás céljaira oxigént, nekik ellátási kötelezettségük van. Szakemberek kétlik, hogy a piaci alapon működő ellátás hoszú távon fenntartható ilyen rendszerben. A cégek havonta összesen 45-50 millió forint értékű terméket szállítanak, miközben nincs semmilyen biztosítékuk arra, hogy meg is kapják az ellenértékét.

Jövedelemnyilatkozatot kérnek az allergia-immunterápiáért/itthon/20040209jovedelemnyilatkozatot.html500 milliót vont vissza az OEP trükkös diagnózisok miatt/itthon/20040116500milliot.html

Az OEP elismeri, hogy egyelőre technikai akadályok miatt nem tudják megkötni a szerződéseket, amit azonban péntekre már megoldanak - ígérik. Kiss József, az OEP főigazgató-helyettese szerint az ártárgyalásokat követően három cég is aláírta az előszerződéseket, ám azzal akkor nem számoltak, hogy közben ezek a készítmények is bekerülnek az áfakörbe. A főigazgató-helyettes azonban biztos abban, hogy mindez rövidesen megoldódik - derül ki a Népszabadság írásából.