A tanárokra bízza a titoktartást a kormány

Vágólapra másolva!
Módosítani kívánja a kormány a közoktatási törvény tanári titoktartásra vonatkozó passzusait a kormány. Az új változat szerint a tanárok megoszthatják a szülőkkel a korábban titkosnak ítélt információkat abban az esetben, ha a tanár megítélése szerint a diáknak ebből nem származik kára. A korábbi törvényszöveg a gyerek hozzájárulását követelte meg az információk átadásához, igen sok vitát váltott ki.
Vágólapra másolva!
A vasalózsinóros szülők előtt titok marad a titok/itthon/20040108azuj.html

A kormány változtatni kíván a közoktatási törvény tanári titoktartásra vonatkozó előírásain: a pedagógus mérlegelhet, hogy amennyiben a gyermeknek nem származik abból kára, a rábízott titkot megoszthatja a szülővel - közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán. "Így a gyermek írásbeli hozzájárulása is feleslegessé válik" - emelte ki a kormányszóvivő, hozzátéve: ha a pedagógus úgy ítéli meg, hogy a gyermek érdekét sértheti a tudomására jutott bizalmas információk kiadása, továbbra is köteles azt megőrizni - írja az MTI.

Gál J. Zoltán elmondta, hogy az, aki hivatásánál fogva titoktartásra kötelezett, akkor tagadhatja meg a vallomástételt, ha a vallomás megtételével megsértené titoktartási kötelezettségét. "A törvényjavaslat világossá teszi, hogy a titoktartásra vonatkozó rendelkezések kiterjednek minden olyan személyre, aki részt vesz a gyermek, a tanuló felügyeletének az ellátásában" - tette hozzá a kormányszóvivő.

A törvény, amelyet 2003 nyarán fogadott el a parlament, igen sok vitát váltott ki politikai és szakmai berkekben egyaránt. A Fidesz szerint az eredeti törvény szövege sérti a "szülőnek a gyerek neveléséhez való jogát". Ugyanakkor a pedagógusokat tömörítő Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (MANTE) is tiltakozott a túl szigorú titoktartási kötelezettség miatt, és 2203 novemberében aláírásgyűjtésbe kezdtek a törvény módisításáért. A tanárok véleménye szerint a titoktartási kötelezettség nem növeli a tanárok és diákok közti bizalmat, viszont sok szempontból akadályozza a pedagógus munkáját.