Rákospalotán nyílhat az első kínai iskola

Vágólapra másolva!
Várhatóan a fővárosi volt Nyomdaipari Szakközépiskola XV. kerületi épületében alakítják ki hamarosan az első magyarországi kínai iskolát. A várhatóan közalapítványként vagy közhasznú társaságként működő iskolában 13 évfolyamon angolul és kínaiul tanulhatnak majd a diákok - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Rákospalotán jöhet létre Budapest első kínai iskolája. A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén egyetértett azzal, hogy erre a célra használják fel a XV. kerületi Kavicsos közben lévő volt Nyomdaipari Szakközépiskola épületét - írja a Népszabadság. A helyszín mellett szólt, hogy "a kerületben és környékén nagyszámú kínai közösség él" - idézi a lap Schiffer János kulturális főpolgármester-helyettest.

Az iskola létesítésének ötlete először Medgyessy Péter miniszterelnök 2003 augusztusi kínai látogatása során merült fel. Az iskola megalapítására az Oktatási Minisztériumot bízták meg. A most készülő oktatási program szerint a tanulók két tannyelvű képzésben 13 évfolyamon, angolt és magas óraszámban kínai nyelvet tanulnának.

A tárca és a minisztérium várhatóan közalapítványi vagy közhasznú társasági formában alapítja majd meg az intézményt. A városháza az épületet vinné be az alapítványba, úgy, hogy ötven évre átadja annak használati jogát. A kínai iskola létrehozásáról a kormánynak is döntenie kell.

A minisztérium azonban cserébe azt kéri, hogy ellentételezésként a fővárosban olyan képzési központot hozzanak létre, amely "a hátrányos helyzetű fiatalok részére nyújt sokoldalú képzést, átképzési lehetőséget". Ez várhatóan az a Róbert Károly körúti épületben lesz, ahol jelenleg hatvanszemélyes nevelőotthon működik. A képzési központ kialakítása félmilliárd forintba kerülne - derül ki a Népszabadság cikkéből.