Kisebbségi nevet kaphatnak a nemzetiségi gyerekek

Vágólapra másolva!
Pár hét múlva lehetővé válik a valamely kisebbséghez tartozók számára, hogy kisebbségi neveken anyakönyveztessék gyerekeiket. Ezzel több ezer új utónév választására nyílik lehetőség számukra - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint Magyarországon a leggyakoribb férfinév a László, a leggyakoribb női név pedig a Mária. Tavaly ugyanakkor a legtöbb fiút Bencének, a legtöbb lányt Viktóriának keresztelték.
Vágólapra másolva!

Több ezerrel nőhet azoknak az utóneveknek a száma, melyeket a nemzetiségiek külön engedély nélkül választhatnak gyerekeiknek. A jövőben így bejegyzett nemzetiségi nevet adhatnak utódaiknak azok, akik a kisebbségi törvényben szereplő 13 nemzetiség bármelyikéhez tartozónak vallották magukat - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint a gyermek születési nevének kisebbségi utónévre történő kijavításánál az érintett kisebbségi önkormányzat utónévjegyzéke az irányadó.

A romáknál például hivatalosan is anyakönyvezhetővé válnak a most is népszerű cigány utónevek, mint a lányoknál a Bibice, a Lolo (piros), a Lulugyi (virág) vagy a Maca (a Mária cigányul becézett megfelelője), vagy a fiúknál igen kedvelt a Veso (erdő), de a Parno (fehér) is. A német kisebbségi önkormányzat jegyzékében közel kétezer utónév található így a Stefan, a Franz vagy éppen a Karin, Lili.

A legtöbben a Lászlók és a Máriák vannak

Magyarországon a leggyakoribb férfinevek jelenleg a László (352899), az István (350673) és a József (333482), a női nevek között pedig a Mária (450980), az Erzsébet (349479) és az Ilona (235280). Manapság azonban újdonságnak számító, ritkább neveket adnak gyerekeiknek a szülők. Egyre többen idegen hangzású, egzotikus nevet keresnek.

Nagy szerepet játszanak a névadásokban a külföldi filmek szereplői az aktuális zenész- és sportsztárok - mondta a lapnak Bíró Ágnes, az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa. 2002-ben a fiúknál a a Bence, Dávid, Máté, Tamás voltak a legnépszerűbb nevek, a lányneveknél pedig a Viktória, a Vivien, a Fanni és a Réka vezet.

Új nevek: Bársony, Támár

A gyakorlat szerint az MTA Nyelvtudományi Intézete vizsgálja meg azokat a "keresett" utóneveket, amelyek nem szerepelnek az utónévkönyvben. A szülők a névválasztásban egyre kreatívabbak, így az utónévtár is folyamatosan bővül. Legutóbb például a Bársony vagy a Támár neveket javasolta bejegyzésre a testület.

Sokan kedvelik az Alexandra, az Ivett, a Henriett, a Nikolett, Kitti, fiúk esetében a Martin, a Roland, a Patrik, a Dominik vagy a Robin neveket. Ritka ugyanakkor aki a Leonettának, Kimberlinek vagy Sarahnak, vagy Samunak, a Ticiánnak és a Domokosnak nevezi gyermekét - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.