A hálapénz-honlap alapítója még nem döntött a lap sorsáról

Vágólapra másolva!
Az orvosi hálapénz tarifákat is közlő internetes oldal kismamákról szól, ha ők használják, és nem lesz jogi akadálya, akkor marad a lap, ha nem használják, akkor megszűnik - nyilatkozta a webes felület létrehozója az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

"A honlap léte erősen függ az adatvédelmi biztos hozzáállásától - én annyit kérek, hogy ha úgy döntenek, hogy ez így nem jó, akkor készítsenek egy jobb megoldást az orvos keresésre, személyes tapasztalatokra építve" - írta interneten eljuttatott írásos válaszában Nyírő Balázs.

Adatvédelmi szempontból aggályosnak tartja a honlapot Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, aki a hivatali szünet után dönt arról, hogy indít-e vizsgálatot a weboldallal kapcsolatban. Péterfalvi az [origo]-nak elmondta: személyes adat, hogy ki, mennyi hálapézt ad és fogad el, így ezeket kizárólag minden érintett - tehát az itt szereplő összes orvos - hozzájárulásával lehetne csak közzétenni. Ez természetesen a magánrendelők tarifáira nem vonatkozik - tette hozzá. Az adatvédelmi biztos szerint abból a szempontból is aggályos a honlap, hogy ellenőrizhetetlen, hogy valójában kik írnak be. Az [origo] felvetésére, hogy a gyerekvárással foglalkozó honlapokon már korábban is léteztek hasonló információkat tartalmazó fórumok, Péterfalvi közölte: ha vizsgálatot indít, ezeket a fórumokat is megvizsgálja.

Nyírő Balázs a honlap létrehozója írásos nyilatkozatában közölte: az augusztusban létesített honlapnak az volt a célja, hogy a szülészorvosok kiválasztásában segítséget nyújtsanak egymásnak a várandós nők. "Egy kismama három-négy orvossal tudja felvenni a kapcsolatot, ha szülészorvost keres; ennél több ritkán van az ismeretségi körében. Ha szerencséje van, talál egy - a szempontjainak megfelelő embert. Ha nincs, akkor nem" - írta válaszában. Nyírő Balázs tájékoztatása szerint a honlap létrehozása előtt felkereste egy ügyvéd ismerősét, és kikérte a véleményét. "Gyakorlatilag a honlapon nincs védendő adat" - közölte. Hozzátette: a webfelületen található információk a kismamák véleményét tartalmazzák, orvosok, kórházak telefonszámával, esetenként a magánrendelések, szolgáltatások díját. Minden egyes bejegyzés az oldal látogatóitól származik - olvasható az írásos nyilatkozatban.

Nyírő Balázs elismerte: valóban bárki közzéteheti szándékosan rosszindulatú tapasztalatait a honlapon, az ilyen eseteket nem tudja kiszűrni.