Interneten tették közzé a szülési tarifákat

Vágólapra másolva!
Konkrét neveket, összegeket tartalmazó adatbázis található az interneten arról, hogy mennyit kérnek a fővárosi és vidéki orvosok egy-egy szülésért. A honlap célja - a készítője szerint -, hogy a személyes tapasztalatok megkönnyítsék a kismamáknak az orvosválasztást. Az adatvédelmi biztos ugyanakkor aggályosnak tarja a nyilvános adatbázist, álláspontja szerint kizárólag az összes megnevezett orvos beleegyezésével lehetne ezeket az adatokat közzé tenni.
Vágólapra másolva!

Fővárosi és vidéki kórházak szerepelnek a www.halapenz.hu weboldalon, ahol az intézetekben dolgozó szülészekről szóló személyes tapasztalatok között lehet böngészni. Rögtön a bejegyzések fejlécében szerepel, hogy az orvosok mekkora összeget kértek a szülésért és külön a terhes-gondozásért. Ha nem szerepel konkrét összeg, az azt jelenti, hogy az orvos elfogadta, amennyit adtak neki, de nem kért pénzt. Utóbbi a leggyakoribb az adatbázis szerint - a kismamák általában ilyenkor is adnak pénzt, körülbelül ugyanakkora összeget, amekkorát a pénzt kérő orvosok átlagosan megneveznek: 50 ezer forintot. A bejegyzések szerint a pénzt nyíltan kérő szülészek 40-50-60 ezer forintért vezetik le a szülést, a terhes-gondozásért pedig nagyjából ugyanennyit kérnek, vagyis egy szülés 80-120 ezer forintba kerül.

A weboldalon szereplő vélemények többsége ugyanakkor pozitív, a beírók nagy része másoknak is ajánlja orvosát, több esetben az orvos telefonszámát is megadják. A weboldal szerkesztőjének a célja, hogy a kismamák könnyebben tudjanak dönteni, orvost választani - derül ki a vendégkönyv egyik bejegyzéséből, amit a weboldal létrehozója írt. A készítőt személyes rossz tapasztalata sarkallta, hogy az oldalt létrehozza, beszámolója szerint egy fővárosi szülész kényszerhelyzet elé állította: vagy fizetnek 120 ezer forintot a szülésért és a terhes-gondozásért, vagy más orvost keresnek. Az [origo] megkereste a weboldal szerkesztőjét, de ő egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Adatvédelmi szempontból aggályosnak tartja a honlapot Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, aki a hivatali szünet után dönt arról, hogy indít-e vizsgálatot a weboldallal kapcsolatban. Péterfalvi az [origo]-nak elmondta: személyes adat, hogy ki, mennyi hálapézt ad és fogad el, így ezeket kizárólag minden érintett - tehát az itt szereplő összes orvos - hozzájárulásával lehetne csak közzétenni. Ez természetesen a magánrendelők tarifáira nem vonatkozik - tette hozzá. Az adatvédelmi biztos szerint abból a szempontból is aggályos a honlap, hogy ellenőrizhetetlen, hogy valójában kik írnak be. Az [origo] felvetésére, hogy a gyerekvárással foglalkozó honlapokon már korábban is léteztek hasonló információkat tartalmazó fórumok, Péterfalvi közölte: ha vizsgálatot indít, ezeket a fórumokat is megvizsgálja.

Az adatbázisban - a pénzt nem kérők között - szintén szereplő Lintner Ferenc szülész-nőgyógyász az egészségügy évtizedek óta fennálló rossz állapotával magyarázza a hálapénz elterjedtségét. "Éjjel kettőkor senki nem megy be dolgozni, ha nem kap érte semmit" - mondta az [origo]-nak. Lintner ugyanakkor magát a weboldalt nem látta, így annak tartalmáról nem akart nyilatkozni.