BRFK: 380 milliós pénzmosás a gyanú

Vágólapra másolva!
A rendőrség 380 millió forintos pénzmosás gyanújával hallgatta ki hétfőn azokat a szír pénzváltókat, akikre a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése nyomán figyeltek fel a rendőrök - közölte a gyanúsítottakat védő Kamarás Gábor.
Vágólapra másolva!

Az ügyvéd, aki három gyanúsítottat véd elmondta: ügyfeleit azzal gyanúsítják, hogy az elmúlt egy évben feketén váltottak pénzt, ezzel megvalósították a jogosulatlan pénzintézeti tevékenységet és az így keletkezett haszonból származó pénzeket később többször átutalták, így mosva tisztára azokat. Megjegyezte: ügyfeleinek volt engedélye a pénzváltáshoz, és a szabályok szerint csak bankok ügynökeiként végezhették ezt a tevékenységüket, így rájuk is vonatkozott a pénzmosásgyanús tranzakciók jelentésének kötelezettsége, aminek eleget is tettek.

A Magyar Nemzet című napilap keddi számában megjelenteket megerősítve elmondta: a rendőrök eddig semmilyen bizonyítékkal nem álltak elő. Arról is tájékoztatott, a gyanúsítottakat eddig kétszer hallgatták ki: egyszer elfogásuk napján, és egyszer hétfőn.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség pénzmosás gyanúja miatt nyomozást rendelt el december 9-én három, a feljelentő által megnevezett polgári személy ellen, akik valószínűsíthetően több milliárd forintnyi pénzt mostak tisztára fekete valuta átváltásával.

Az ügy iratait a Fővárosi Főügyészség az ORFK-nak továbbította, amely a BRFK-t jelölte ki a nyomozás lefolytatására. A BRFK közleménye szerint "a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint nevezettek 2002 novembere óta több milliárd forint nagyságrendben illegálisan váltottak valutát, amit az általuk létrehozott pénzváltón keresztül legalizáltak". A rendőrség ezt követően tíz nap alatt tizenegy személyt hallgatott ki a pénzmosási ügy gyanúsítottjaként.

A napilap keddi cikkében felvetette, hogy a K&H Bank brókercégénél történt sikkasztás és pénzmosás, valamint a szír pénzváltók pénzmosási ügye összefügghet. Erre az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy reagált: a két ügynek "semmi köze egymáshoz", ezért is végzi két külön szerv a nyomozást.

Garamvölgyi László hangsúlyozta: "még a látszatát is el akarták kerülni" annak, hogy a két ügy összefügg, ezért utasították a nyomozás lefolytatására a BRFK-t. A K&H Bank brókercégénél, a K&H Equities-nél történt sikkasztás és pénzmosás nyomozását az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága végzi, a szír pénzváltók pénzmosási ügyét pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).