Elözönlötték Budapestet az APEH-ellenőrök

Vágólapra másolva!
Három napra elözönlötték a budapesti boltokat és piacokat az APEH-ellenőrök. A szabálytalankodó árusokra összesen 30 millió forint bírságot szabott ki 102 ellenőr hétvégén és hétfőn. Az Aquincumi tél fedőnevű akcióban, amelyhez a készenléti rendőrség statisztált, 42 üzletet bezárattak.
Vágólapra másolva!

Hétvégén és most hétfőn az ország szinte valamennyi APEH-ellenőre, összesen százketten a fővárosi üzleteket és árusokat ellenőrizték. Az adóhatóság szerint váratlanul érhette a kereskedőket, hogy éppen ezüsvasárnap volt az év egyik legnagyobb razziája, mert az eladók összesen 54 százaléka nem adott számlát a vevőnek álcázott adóellenőröknek. A legtöbb szabálytalanságot a piacokon tapasztalták, itt a kereskedők 87 százaléka nem adott nyugtát. Az üzletekben ez az arány csak 42 százalék körüli volt.

Hajdú Miklósné, az APEH operatív osztályának vezetője a kereskedők mellett megfeddte a színházakat is. Kiderült ugyanis, hogy kollégái szombat éjszakai is dolgoztak: 27 színházi előadást néztek meg, és közben a szünetekben a büféket ellenőrizték. A tapasztalatok szerint a színházi büfék fele szabálytalankodott, egyharmada pedig egyáltalán nem adott számlát. Ezért több színházban - ahol nem először fordult ez elő - néhány napra bezáratják a büféket.

A nagyszabású akcióban nem csak az ország legtöbb megyéjéből mozgósítottak adóellenőröket, de még a készenléti rendőrséget is bevonták a razziába, nehogy valaki megverje az APEH munkatársait. Az akciónak a katonai hadműveletekhez hasonlóan fedőnevet is adtak. Aquincumi tél névre keresztelték a razziát.

Az Aquincumi tél alatt 640 kereskedőt ellenőriztek, 30 millió forint bírságot szabtak ki azokra, akik nem adtak számlát. Ráadásul 43 üzletet bezárattak, mert visszaesőnek bizonyultak, és már nem először vétettek a törvények ellen az adóellenőrök szerint - mondta Hajdú Miklósné, az APEH operatív osztályának vezetője.

Bár ez volt az idei utolsó nagyobb APEH-es akció, Hajdú Miklósné szerint a kereskedők továbbra is számíthatnak ellenőrzésekre. - Minden kilométerkőnél ott vagyunk! A fenyőfaárusokat pedig nagyon szeretjük - mondta búcsúzásképpen az operatív osztály vezetője.