A rendőrség kiáll a K&H-s nyomozó mellett

Vágólapra másolva!
A rendőrség kiáll Molnár Csaba, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője mellett - jelentette ki szerdán Bolcsik János dandártábornok, a Molnár ellen folyó belső rendőrségi vizsgálat vezetője. Bolcsik szerint a rendőrség mindaddig nem kételkedik Molnár ártatlanságában, amíg ennek ellenkezője be nem bizonyosodik. Molnár ellen azért indult belső vizsgálat, mert a Magyar Nemzet keddi számában cikket közölt arról, hogy az alezredes állítólag túl szoros kapcsolatba került arab pénzváltókkal.
Vágólapra másolva!

A rendőrség kiáll Molnár Csaba rendőr alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának vezetője mellett - mondta Bolcsik Zoltán, a Molnár ellen folyó belső vizsgálat vezetője egy tévéinterjúban, szerdán. "A magyar rendőrség teljes vezetése, amíg meg nem győződik arról, hogy Molnár úrnak bármiféle érintettsége lenne, teljes vállszélességgel kiáll mellette" - fogalmazott Bolcsik az MTV Nap-kelte című műsorában annak kapcsán, hogy a K&H-ügyben nyomozó Molnárról a Magyar Nemzet kedden azt írta: "az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolatot" tart arab pénzváltókkal.

Bolcsik kijelentette: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jelentése - amelyet a cikk megjelenése után kapott meg a rendőrség - nem tényeket és megdönthetetlen bizonyítékokat, hanem adatokat tartalmaz Molnár Csabával kapcsolatban, ezért a vizsgálatban nem mint gyanúsított szerepel és személyzeti döntéseket sem terveznek vele kapcsolatban. "A rendőrségnek nincs olyan anyag a birtokában sem a Nemzetbiztonsági Hivataltól vagy bárhonnan, ami indokolná, hogy Molnár Csaba ellen vagy rá vonatkozóan bármilyen személyzeti döntésre szükség lenne" - mondta.

A vizsgálat vezetője tagadta azt az értesülést, amely szerint az NBH jelentése részletes, nagy terjedelmű anyag lenne. Mint mondta, pár oldalas jelentésről van szó, amellyel kapcsolatban néhány napon belül lefolytatja a vizsgálatot és javaslatot tesz Salgó László országos rendőrfőkapitánynak. A Magyar Nemzet keddi cikkével kapcsolatban elmondta: a cikk valójában arról szól, hogy Molnár Csabát valaki megvette és saját érdekeinek elérésére használta volna fel, az NBH jelentése azonban ezzel szemben "logikai következtetéseket tartalmaz".

Bolcsik emlékeztetett arra is, hogy a K&H-ügyben nem ez az első alkalom, hogy támadás éri a rendőrséget, de az ügyészség eddig nem vonta kétségbe a rendőrségi vizsgálat hatékonyságát és pártatlanságát. Salgó László a Magyar Nemzet keddi cikke, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal kedd délután az ORFK vezetőjéhez eljuttatott "szigorúan titkos" minősítésű összefoglaló jelentése alapján rendelt el belső vizsgálatot Molnár Csabával kapcsolatban.

Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett vezetője ellen korábban szintén a K&H-ügy miatt indult eljárás. Bácskai ellen hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Katonai Ügyészség. Az ügyészség szerint Bácskai Kulcsár Attila, a brókerbotrány kulcsfigurájának kérésére megpróbálta a várható büntetőeljárás sikerét meghiúsítani. Az [origo] információi szerint Kulcsár Attila azt kérte Bácskai Jánostól, hogy a rendőrség foglaljon le bizonyos dokumentumokat a K&H Equities brókercégnél, mielőtt a PSZÁF ellenőrei megérkeznek. A lehallgatott telefonbeszélgetés szövege alapján Bácskai válaszaiból arra következtettek, hogy segítséget ajánlott.