Diákigazolvány-hiány miatt háborognak a diákok

Vágólapra másolva!
Hónapokkal a tanévkezdés után is van több ezer olyan diák, aki a mai napig nem rendelkezik diákigazolvánnyal. Sokan saját figyelmetlenségük miatt nem kapták meg, többen ugyanakkor állítják, hogy önhibájukon kívül nem jutottak hozzá az okmányhoz. Az oktatási tárcához érkezett olyan panasz is, hogy valaki nem kapott ideiglenes igazolványt sem, márpedig ennek hiányában a diákok semmilyen utazási és egyéb kedvezményt nem vehetnek igénybe.
Vágólapra másolva!

Diákigazolványokkal kapcsolatos panaszok sora érkezett az elmúlt hetekben az Oktatási Minisztériumhoz (OM). A tárca honlapján működő fórumban olvasható, nemritkán dühös hangvételű hozzászólások - a legutóbbi november 23-án született - közös eleme az, hogy az érintett önhibáján kívül nem kapta meg diákigazolványát, és ezért nem veheti igénybe a közlekedési kedvezményeket.

November 10-én egy elsőéves főiskolai hallgató például azt írta, hogy aznap megbüntette a BKV-ellenőr, mert nem volt érvényes diákigazolványa. A hozzászóló állítása szerint annak ellenére nem kapta meg az okmányt, hogy betartott minden előírást és határidőt az igénylésnél. Ideiglenes igazolványhoz pedig azért nem jutott, mert a főiskola tanulmányi osztályán azt mondták, hogy nincs nyomtatvány, és hogy különben is hamarosan elkészül a végleges diákigazolvány.

Az igazolványokkal kapcsolatos eljárás annyiban változott a korábbi gyakorlathoz képest, hogy a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek már májusban jelezniük kellett igényüket. A változtatás célja éppen az volt, hogy a jelentkezők minél hamarabb, lehetőleg már a tanév elején megkapják az okmányokat. Az igényléshez szükséges adatlapot az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda küldte el az érintetteknek még tavasszal.

A jelentkezőknek csupán annyi dolguk volt, hogy a kapott adatlapon pótolják a hiányzó adatokat - például állampolgárságot -, csatoljanak egy fekete-fehér igazolványképet, majd az aláírt lapot postán visszaküldjék az okmányokkal kapcsolatos feladatokat ellátó OM-háttérintézménynek, az Educatio Kht.-nak. A jelentkezők kaptak egy 1500 forintról szóló csekket is, amelyet ugyanakkor csak a sikeres felvételi után, augusztus 5-ig kellett feladniuk, értelemszerűen azért, mert diákigazolványt csak az kaphat, aki be is kerül valamelyik főiskolára vagy egyetemre.

Kisfaludy László, az oktatási tárca diákigazolvány-koordinátora az [origo] megkeresésére elmondta: az eredetileg kiszabott határidőre közel 300 ezer közoktatási és felsőoktatási igénylés futott be. Közülük ugyanakkor csak mintegy 205 ezren kapták meg az okmányt a tanév elején, a többiek ugyanis hibás adatlapot küldtek vissza, vagy nem adták fel a csekket. Sokan elfelejtették közölni állampolgárságukat, vagy rossz helyen írták alá a lapot. Több esetben gondot okozott az is, hogy fekete-fehér igazolványkép helyett színes fotót vagy családi képet küldtek be a jelentkezők.

A diákok számára az még nem jelent nagy problémát, ha szeptember elejére nem kapják meg a diákigazolványt, az előző tanévben kapott okmányok ugyanis október 31-ig érvényesek. November elsejével azonban már csak azok vehetik igénybe a különböző kedvezményeket, akik rendelkeznek új diákigazolvánnyal vagy ideiglenes okmánnyal. Kisfaludy László elmondása szerint azok, akik még a nyár folyamán leadták igénylésüket, mára akkor is megkapták az igazolványt, ha először hibás adatokat adtak meg vagy később adták fel a csekket. Az eredeti több százezer igénylés közül 2500 ugyanakkor még jelenleg is feldolgozás alatt van.

Az igénylések feldolgozását és a kártyák gyártását lassíthatja, hogy a nyári 300 ezer igényléshez ősszel további 150 ezer érkezett. Kisfaludy elmondta, ezek többségét olyan diákok adták be, akik szeptember elején kerültek új középiskolába, vagy pedig pótfelvételivel jutottak be valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az igazolványok gyártási határideje jogszabályban előírt határideje 45 nap. Aki tehát szeptember 15-e után adta le igényét, az számíthatott arra, hogy csak november 1. után kapja meg a kártyát. A minisztériumi koordinátor elmondása szerint ez mintegy 80 ezer diákot érint.

Az oktatási intézmények kötelesek ideiglenes igazolványt adni azoknak, akik késve kapják meg a végleges okmányt. Az iskola adatait tartalmazó plasztikkártyából és egy személyi adatokat felsoroló papírból álló ideiglenes igazolvány 360 forintba kerül, de azok a diákok, akik önhibájukon kívül kerültek késésbe, ingyen hozzájuthatnak. Gond csak akkor van, ha az iskola nem rendelkezik elegendő nyomtatvánnyal ahhoz, hogy minden rászorulónak ideiglenes igazolványt adjon.

Az OM-fórum már idézett hozzászólója szerint van olyan intézmény, ahol hiány van ezekből. Egy másik fórumozó, aki állítása szerint egy felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályán dolgozik, is amiatt panaszkodik, hogy sürgősen szükségük lenne ideiglenes igazolványokhoz nélkülözhetetlen személyi kártyákra, szeptember óta ugyanis több százat kellett kiadniuk. (Ezekről az oktatási intézményeknek maguknak kell gondoskodniuk, a minisztériumnak nincs köze a rendelések leadásához.) A hozzászóló emellett kifogásolja azt is, hogy a diákigazolvány gyártásánál nem tartják be a 45 napos határidőt. Állítása szerint szeptember 12-én leadott rendelését november 13-ig - a fórumba való beírás napjáig - nem teljesítették.

Bakonyi László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) oktatási osztályának vezetője is azt állítja, hogy nem érkeznek meg határidőre a kért diákigazolványok. A főosztályvezető az [origo]-nak elmondta: legutóbbi 600-as rendelésüknek mindössze alig több mint fele érkezett meg 45 napon belül. Kisfaludy László OM-koordinátor ugyanakkor állítja: a gyártó tudja tartani a határidőt, és legfeljebb a hibás, hiányos igénylések esetében lehet csúszás.

Pethő András