A BM enyhébben bánna a prostituáltakkal

Vágólapra másolva!
Egymásnak szögesen elletmondó álláspontot képvisel a prostitúció kérdésében az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal és a Belügyminisztérium. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter hivatala tiltakozik a prostitúció bármilyen engedélyezett formája ellen és szigorúan büntetné az utcalányok szolgáltatásait igénybe vevő férfiakat. A BM hivatalosan nem nyilatkozik, de információink szerint a tárcánál megütközéssel fogadták Lévaiék javaslatait.
Vágólapra másolva!

A Lévai Katalin tárca nélküli miniszter által irányított Esélyegyenlőségi Kormányhivatal (EK) hétfőn közleményt adott ki, amelyben tiltakozik a prostitúció bármilyen formában történő legalizálása ellen. A 87 civil szervezet által támogatott nyilatkozatban többek között az áll: "Nemet mondunk a prostitúcióra". A közlemény emellett élesen tiltakozik a New York-i egyezmény esetleges felmondása ellen, ezzel ugyanis lehetőség nyílna arra, hogy Magyarországon bordélyházak, vigalmi negyedek létesüljenek.

A nyilatkozat szerint ugyanis a bordélyházak és vigalmi negyedek "soha, sehol nem teremtettek rendezett viszonyokat". Emellett figyelmeztetnek arra, hogy a prostitúció törvényesítése a szervezett bűnözői köröknek "tömeges pénzmosási lehetőséget" jelent, és egy ma Magyarországon még alig ismert "erőszakhullám megjelenésével járhat".

A kormányhivatal részéről mindezek mellett korábban megjelent egy olyan szakértői javaslat is, amely szerint a prostitúció elleni harc egyik eszköze az lehetne, ha skandináv mintára büntetnék az utcalányok szolgáltatásait igénybe vevő klienseket is. (Ha valaki védett övezetben - például iskolák környékén - vesz igénybe szexuális szolgáltatást, akkor azt a jelenlegi szabályok szerint is büntetik. Igaz, ez nem bűncselekménynek, hanem kevésbé súlyos szabálysértésnek számít, amit pénzbüntetéssel sújtanak.)

A prostitúcióra vonatkozó jogi szabályozás kidolgozása a Belügyminisztérium (BM) feladata. A tárca megkeresésünkre semmilyen formában nem kívánta kommentálni az EK álláspontját. Az [origo] információi szerint ugyanakkor a minisztérium szakértői értetlenséggel figyelik az EK részéről megjelent prostitúcióval kapcsolatos nyilatkozatokat és javaslatokat. A Lévai vezette hivatal álláspontja ugyanis szöges ellentétben áll a BM szakértői munkacsoportja által megfogalmazott elképzelésekkel, amelyek nem a további szigorítás irányába mutatnak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa az EK által is említett New York-i egyezménnyel, vagyis hogy tervezi-e a kormány ennek felmondását, lehetőséget adva ezzel bordélyházak létrehozására. Horváth Csaba MSZP-s képviselő, a főváros II. kerületének polgármestere ugyanakkor még szeptemberben azt nyilatkozta, hogy a vigalmi negyedek kialakításában látja a prostitúció kérdésének megoldását, és ezért felül kellene vizsgálni az egyezményt.

A belügyi tárca hivatalosan csak annyit közöl, hogy jelenleg a minisztériumon belül zajlik egy műhelymunka arról, hogy miként szabályozzák a prostitúciót. Ehhez felhasználnak egy ebben a tárgyban készített közvélemény-kutatást is. A szakértői csoport először júniusban, majd pedig november elején tartott megbeszélést. Az eredményekről később tartanak sajtótájékoztatót.

Forrás: MTI/Hegyi László
Miskolcon volt, de már megszűnt a türelmi zóna

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal közleménye annyiban is érdekes, hogy a legalizálás ellen tiltakozik, miközben a prostitúció 1999 óta engedélyezett Magyarországon. Igaz, az utcalányok csak úgynevezett türelmi zónákban gyakorolhatják legálisan tevékenységüket, ilyen zónákat azonban gyakorlatilag egy település esetében sem jelöltek ki az önkormányzatok. Ahol kijelöltek, például Miskolcon, ott pedig már felszámolták.

Az ügy pikantériája, hogy maguk a prostituáltak - vagy legalábbis a Prostituáltak Érdekvédelmi Szervezetének vezetői - sem értenek egyet az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal állspontjának egyes elemeivel.

Hétfőn például egy petíciót adtak át Lévai Katalinnak, amelyben tiltakoztak az ellen a javaslat ellen, amely szerint szigorúan büntetni kellene azokat, akik igénybe veszik az utcalányok szolgáltatásait. A petíció átadásakor egy transzvesztita prostituált azzal magyarázta tiltakozásukat, hogy ha büntetni fogják a kuncsaftokat, akkor azzal csak azt érik el, hogy az emberkereskedők külföldre viszik a magyar utcalányokat. A hétfői találkozó végül kisebb botrányba fulladt, a miniszter ugyanis egyéb elfoglaltságai miatt csak néhány percre tudta fogadni a prostituáltakat, akik emiatt dühösen távoztak a kormányhivatal épületéből.

Pethő András