Megint leszavazták a legfőbb ügyészt

Vágólapra másolva!
Keller László közpénzügyi államtitkár a hétfői plenáris ülésen, napirend előtti felszólalásában bejelentette: az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az előző kormány közpénzfelhasználásával kapcsolatban. A legfőbb ügyészt hétfőn Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő interpellálta. Polt Pétert ismét leszavazta a parlament.
Vágólapra másolva!

"Az MSZP-frakció kezdeményezi, hogy az ügyészség által lezárt négy nagy közfelháborodást kiváltó közpénzfelhasználási ügyben jöjjön létre vizsgálóbizottság" - mondta Keller László közpénzügyi államtitkár napirend előtti beszédében. A politikus a Magyar Fejlesztési Bank Rt., a stadionbeléptető-rendszer, a Millenáris Kht. és a Magyar Televízió ügyében vizsgálódna.Szerinte az ügyészség ezekben az ügyekben azt üzente, hogy szabad megkárosítani az adófizetőket.

A közpénzügyi államtitkár emlékeztetett a Legfelsőbb Bíróság azon döntésére, miszerint Tocsik Márta szerződése a társadalom erkölcsi rosszallását vonta maga után. Keller közölte: kár, hogy Polt Péter legfőbb ügyész nem ismerte fel, hogy annak idején az Országimázs Központon keresztül elszivárgott közpénzek ügyében lépnie kellett volna.

A Fidesz ellenzi a javaslatot

A Fidesz alkotmányellenesnek tartja a törekvést, az SZDSZ pedig csak a hivatalos javaslat ismeretében foglal állást a vizsgálóbizottság felállításáról.

A Fidesz alkotmányellenesnek tartja azt a törekvést, hogy olyan ügyekben, amelyekben büntetőeljárás folyt, az igazságszolgáltatást felülvizsgálva vizsgálóbizottságot állítson fel az Országgyűlés - mondta Répássy Róbert az MTI-nek. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint ez a bejelentés "nyílt beismerése" annak, hogy Keller László összes kezdeményezése kudarcot vallott ezekben az ügyekben, alaptalannak bizonyultak vádaskodásai, "mert azok az igazságszolgáltatás előtt nem álltak meg". Szerinte az igazságszolgáltatás előtt bebizonyosodott, hogy nem történt bűncselekmény.

"Az ügyek döntő többségében a szocialisták által felügyelt rendőrség szüntette meg a büntetőeljárást, és most Keller László a rágalmazását a parlamentbe akarja visszahozni, és egy semmiféle jogi következménnyel nem járó vizsgálóbizottság elé akarja vinni ezeket az ügyeket" - fogalmazott a fideszes politikus.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője úgy véli, Keller László "fordítva ül a lovon": amennyiben komolyan gondolja a vizsgálóbizottság felállítását, akkor azt az ügyészség állásfoglalása előtt kellett volna megtennie, hiszen a parlamenti vizsgálóbizottság a politikai felelősség feltárására alkalmas.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője közölte, csak a vizsgálóbizottság felállításáról szóló írásos javaslat ismeretében nyilatkozik.

Ismét leszavazták Polt Pétert

A Magyar Televízió volt vezetőjének, Szabó László Zsoltnak az ügyében Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő is interpellált hétfőn. A politikus az ügyészség megszüntető határozatát bírálta, mivel a rendőrség vádemelési javaslattal élt az ügyészség felé. Polt Péter legfőbb ügyész válaszában közölte: a vádemelés feltételei nem voltak megállapíthatók az ügyben. A választ sem a képviselő, sem az Országgyűlés nem fogadta el.