MSZP: A legfőbb ügyész akadályozza a nyomozásokat

Vágólapra másolva!
A szocialisták szerint Polt Péter legfőbb ügyész oka a megszüntetett nyomozásoknak. "Írásban vagy szóban utasította erre az ügyészeket?" - kérdezik tőle ezért az MSZP-sek. Hétfőn a Happy End és Országimázs Központ elleni eljárást szüntette meg az ügyészség.
Vágólapra másolva!
Nem emeltek vádat Országimázs-ügyben/itthon/20030903vademeles.html

A legfőbb ügyész parlament előtti meghallgatását kezdeményezi az MSZP, mivel egyre-másra szünteti meg az ügyészség az előző ciklus korrupciógyanús ügyeiben a nyomozást - jelentette ki Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes egy nappal azután, hogy kiderült: az ügyészség lezáratta a büntetőeljárást az Országimázs Központ és a Happy End Kft. vezetői ellen, és ejtette a vádat. A politikus kérdést intézett Polt Péterhez: "Szóbeli vagy írásbeli utasítást adott, hogy ezekben az ügyekben szüntessék meg a nyomozást?"

Zátonyra futott nyomo-zások korrupciógyanús ügyekben/itthon/20030723zatonyra.html

53, Orbán-ciklushoz tartozó ügyben történt feljelentés, amelyekben kár érte a központi költségvetést - mondta Juhász Gábor. Ebből 22 esetben az ügyészség megszüntette az eljárást, köztük olyan ismert ügyekben, mint a martinsalakos házak felújítása, a 12 privatizált agrárcég, a Magyar Televízió gazdálkodása, vagy éppen a stadion-beléptetőrendszerek.

A politikus új igazságszolgáltatási paradigmát sejt, mert az ügyészség láthatóan "bizonyos ügyeket" nem enged a bíróság elé. Ezért arra biztatta a feljelentőket, hogy éljenek panasszal az ügyészségi határozatokkal szemben, és éljenek a pótmagánvád lehetőségével.

Kormánypárti képviselők az elmúlt másfél évben többször is interpellálták a Fidesz irányába elfogultsággal vádolt legfőbb ügyészt, akinek a válaszát a kormánypárti többség rendre leszavazta. Mindezeknek azonban nem volt különösebb következményük.

"Megengedhetetlen, hogy egy kormány egy köztársaságban, egy jogállamban hajtóvadászatot folytasson emberek ellen" - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője Juhász Gábor szavaira reagálva.

Halász János szerint "se szeri, se száma azoknak a szocialista politikai megrendelésre indított feljelentéseknek", amelyek túlnyomó többségéről a rendőrség, néhány esetben pedig az ügyészség volt kénytelen kimondani, hogy "ártatlanul kevertek gyanúba embereket". "A koholt vádak a szocialista hatalomgyakorlókat minősítik"- állította Halász János. Mint mondta, őket minősíti az is, hogy "bocsánatkérés helyett tovább folytatják a gátlástalan hazudozást".