Polt MSZP-s interpellációkra számíthat ősszel

Vágólapra másolva!
Az MSZP több képviselője is interpellációt intéz majd a legfőbb ügyészhez a parlament őszi ülésszakában. A kormánypárti politikusok az előző kormányhoz kötődő ügyekben lezárt eljárások miatt tesznek fel kérdéseket Polt Péternek. Közben kiderült: sem az MSZP frakcióvezetője, sem a kancelláriaminiszter nem tud olyan alkuról, amely azt célozta volna, hogy a szocialisták hónapokig ne interpellálják a legfőbb ügyészt. Az állítólagos alkuról Keller László közpénzügyi államtitkár beszélt egy interjúban.
Vágólapra másolva!

"Nem indítunk ősszel interpellációs offenzívát a legfőbb ügyésszel szemben, de több szocialista képviselő is jelezte már: interpellálni kíván Polt Péterhez" - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, miután Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszter és Kiss Péter kancelláriaminiszter társaságában látogatást tett a zánkai gyermektáborban.

Lendvai Ildikó állítása szerint a nyáron született néhány olyan ügyészi döntés, amelyet illetően - mint mondta - a választók a képviselőik előtt értetlenségüknek adtak hangot. A várható interpellációs témák között említette a Millenáris Kht.-val szemben folytatott eljárást, illetve azt is, "hogyan lehet közpénzekkel úgy bánni a köztelevízióban, ahogy korábban bántak". A szocialista frakcióvezető közlése szerint interpellálni fognak az állami gazdaságok privatizációja ügyében is.

"Ha koncepció volt abban, hogy hónapokig nem interpelláltuk a legfőbb ügyészt, akkor annyiban tényleg volt, hogy csak a közvélemény számára fontos és jogilag meglapozott kérdést lehet feltenni" - mondta Lendvai Ildikó Keller László közpénzügyi államtitkár egy korábbi interjújára utalva.

Keller László a 168 Órának nyilatkozva azt mondta, hogy az MSZP-frakció hosszú ideig azért nem interpellálta Polt Péter, mert egyrészt a koalíció nem akarta az ügyészség tekintélyét megingatni, másrészt "adott esetben alkuk köttettek".

"Szó sincs tehát semmiféle politikai megállapodásról, háttéralkuról, hanem inkább az ügyészi intézmény tiszteletben tartásáról" - jelentette ki MSZP parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette: a legfőbb ügyészt nem lehet "hetente vegzálni", ráadásul mielőtt az interpellációt a képviselő megfogalmazza, "ki kell alakítanunk egy álláspontot, hogy melyik válasz elfogadható jogilag, s melyik nem, nem lehet ugyanis rögtönözve szavazni".

A közpénzügyi államtitkárságnak helyet adó Miniszterelnöki Hivatal vezetője, Kiss Péter az esetleges háttéralkukról az MTI-nek azt mondta: csak Keller László tudna választ adni arra, hogy milyen alkukötésre célzott nyilatkozatában. Kiss ugyanakkor hozzátette: "úgy hiszem, nem politikai összefüggésekre gondolt". A miniszter szerint olyanfajta gazdasági összefonódásokra utalhatott az államtitkár, amelyek a politika szféráján kívüliek.

Előzőleg Keller László az MTI-nek telefonon nyilatkozva úgy fogalmazott: köttethettek bizonyos alkuk, de nem biztos, hogy a politikában. Szavai szerint "nem lehet tudni, hogy az alkuk hol köttettek".