Az Ab-hez fordul az oktatási törvény miatt a Fidesz

Vágólapra másolva!
A szülők egyik alkotmányos alapjogának sérelme miatt fordul az Alkotmánybírósághoz a Fidesz a közoktatási törvénnyel kapcsolatban. Az ellenzéki párt a pedagógusok szülőkkel szemben előírt titoktartási kötelezettségét találta aggályosnak. Pokorni Zoltán pártalelnök szerint nonszensz, hogy a szülő csak saját gyermekének írásbeli engedélyével tudhat meg róla dolgokat a tanártól. Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is az Alkotmánybírósághoz fordult a Mádl Ferenc által kedden aláírt törvény miatt.
Vágólapra másolva!

A Fidesz is az Alkotmánybírósághoz fordul az oktatási törvény miatt. A párt szerint a jogszabálynak az a pontja alkotmányellenes, amely titoktartási kötelezettséget ír elő a pedagógusoknak a szülővel szemben.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke és oktatáspolitikusa szerint a törvénynek ez a pontja azért alaptörvénybe ütköző, mert az információ esetleges visszatartása gátolja a szülőket, hogy gyakorolják a gyereküknek adandó nevelés szabad megválasztásának alkotmányos alapjogát. A Fidesz még a nyáron elkészíti a szükséges beadványt.

Az alelnök emlékeztetett, hogy még pénteken, a törvény aláírása előtt találkozót kért a köztársasági elnöktől, ahol erre a pontra hívta fel Mádl Ferenc figyelmét.

"A jogszabály falat épít a szülő és a gyerek közé"

Pokorni szerint a törvény kérdéses pontja nem összehasonlítható az ügyvédek, vagy az orvosok titoktartási kötelezettségével, mint állították ezt korábban kormánypárti képviselők. A passzus felemásra sikerült, mert a törvény szerint a hatóságoknak minden adat kiadható, a szülőnek ezzel szemben nem - mondta az alelnök. A Fidesz szerint a jogszabály ezért falat épít a szülő és a gyerek közé.

A jogszabály ugyan lehetőséget ad arra, hogy a pedagógus kivételt tegyen, ez azonban csak akkor fordulhat elő, ha a diák - vagy egy harmadik fél esetén a diák és a szülő együtt - írásban felmentést ad a tanárnak a titoktartás alól. Pokorni szerint nonszensz, hogy egy kiskorú írásban adjon engedélyt tanárának arra, hogy az információt adjon a szülőnek. A politikus úgy véli, így olyan mintha a szülőt cselekvésképtelennek tekintenék.

"A törvény a szülő fölé emeli a közalkalmazottat"

A törvény abban az esetben is felmentést ad a titoktartás alól a tanárnak, "ha a tanulót nem éri hátrány", de a tanár ekkor sem adhat ki konkrét információt. Ez a politikus szerint azért abszurd, mert ugyan a pedagógus mondhat valamit, de semmi pontosat.

A Fidesz szerint aggályos az is, hogy a törvény ezzel a ponttal a szülő fölé emeli a közalkalmazottat.

Nehezményezi a párt, hogy a törvény szerint csak néhány, a tanulmányi előmenetellel kapcsolatos információ adható át, holott egyes fontos szituációkban (öngyilkossági tervek, terhesség, bűnözőkkel barátkozás, szekta a bűvkörébe vonja) a szülőnek tudnia kell az igazságot.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy beadványukban a törvény több pontját is érintik, de ez a fő kifogásuk.

Az ellenzék és a szakszervezetek által sokat vitatott jogszabályt kedden írta alá a köztársasági elnök. Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük a módosítás miatt a pedagógusok 216 órával több túlórára kötelezhetők, mint más közalkalmazottak. Nem értenek egyet továbbá azzal, hogy az új törvény szerint nem lehet buktatni az általános iskola első három osztályában, és attól is tartanak, hogy csorbulhat az iskolaválasztás szabadsága.