Alkotmánybírósághoz fordulnak a közoktatási törvény miatt

Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután Mádl Ferenc köztársasági elnök kedden aláírta a közoktatási törvényt. A törvénymódosítást június 23-án fogadta el a parlament, de azt mind az ellenzék, mind a szakszervezet kifogásolta. Az államfőnek keddig volt a törvény szerint ideje meghoznia döntését. A változtatások a tanévkezdéskor lépnek életbe.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt követően, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök aláírta a közoktatási törvényt. A szakszervezet szerint a közoktatási törvény elfogadott módosítása több ponton összeférhetetlen az alkotmánnyal. A szakszervezet sérelmezi, hogy a módosítás miatt a pedagógusok 216 órával több túlórára kötelezhetők, mint más közalkalmazottak. Emellett nem értenek egyet azzal sem, hogy az új törvény szerint nem lehet buktatni az általános iskola első három osztályában. Szerintük ez jelentősen lassítja majd a haladást az iskolákban, mert a tanároknak a gyengébb tanulókhoz kell alkalmazkodniuk. A szervezet szerint csorbulhat az iskolaválasztás szabadsága is azáltal, hogy ezentúl a fenntartó eldöntheti, hogy az iskolában hány első osztály indulhat, illetve az óvodában hány kiscsoport lehet.

Az államfőnek keddig kellett eldöntenie, hogy aláírja, normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalja vagy újratárgyalásra visszaküldi az Országgyűlésnek a közoktatási törvény módosítását. Ha Mádl visszaküldte volna a törvényt, akkor rendkívüli nyári ülést kellett volna összehívni ahhoz, hogy a most következő tanévben életbe léphessenek a változások. Végül a köztársasági elnök hivatala kedden tudatta, hogy az államfő ellátta kézjegyével a jogszabályt.

Az Oktatási Minisztérium (OM) vezetése örömmel fogadta, hogy a köztársasági elnök aláírta az új közoktatási törvényt. "A döntés következtében lehetővé válik, hogy az iskolák kiszámítható és nyugodt körülmények között készülhessenek az őszi tanévkezdésre. A közoktatási reform alapját jelentő törvény gyermek- és pedagógusbarát. A törvény egyes elemei fokozatosan lépnek életbe, hogy az oktatás szereplői felkészülhessenek a változásokra" - áll az OM közleményében.

Mádl a múlt hét pénteken hivatalában fogadta a közoktatási törvénnyel kapcsolatosan a Fidesz oktatáspolitikusát és alelnökét, volt oktatási minisztert, Pokorni Zoltánt. Pokorni - csakúgy, mint a frakciója - nemmel szavazott a törvényre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban szintén az államfőhöz fordult, kifogásolva például a túlórák rendezését. Az oktatási miniszterrel vagy a tárca más képviselőjével ugyanakkor nem egyeztetett az államfő a döntése előtt.

Mádl eddig két törvényt küldött vissza: a kórháztörvényt és a szociális kedvezményekkel kapcsolatos törvényt. Mind a kettőt változtatás nélkül fogadták el másodszorra is.