Magyar tábornok az iraki parancsnokságban

Vágólapra másolva!
Magyar parancsnok is felel majd az iraki hadműveletekért, aki tábornoki rangban a 200 ezer fős nemzetközi hadsereg 12 fős vezérkarának tagja lesz - tudta meg az [origo]. Isaszegi János korábban több nemzetközi békefenntartó alakulatban szolgált. A tábornok a 300 fős magyar szállító zászlóaljtól függetlenül, Bagdadban dolgozik majd.
Vágólapra másolva!
Al Hillahban 43 fok vár a magyar katonákra/itthon/20030616alhillahban.html

Isaszegi János dandártábornok az Irakban állomásozó 200 ezer fős nemzetközi erők 12 fős tábornoki karában kap helyet. Isaszegi az iraki hadműveletekért és a civil és polgári kapcsolattartásért felel majd. Ezért a magyar főtiszt Bagdadban fog tevékenykedni, és nem a magyar alakulat táborában, Al Hillahban. Ez a megtiszteltetés az elmúlt évek magyar szerepvállalásának köszönhető nemzetközi békefenntartó akciókban, ugyanis a mostani magyar alakulat nagysága (300 fő) nem indokolja, hogy a magyar vezető is részt vegyen a nemzetközi sereg irányításában.

A nemzetközi alakulat az amerikai és a brit csapatokkal párhuzamosan felel majd Irak egy részének irányításáért. A többnemzetiségű sereg vezetését az amerikaiak Irak egy jelentős részén Lengyelországra bízták. E nemzetközi erő része lesz augusztustól a magyar egység is, amely a lengyel irányítású hadosztály szállítófeladatait látja el fél éven át.

Isaszegi, aki a Magyar Honvédség összhaderőnemi hadműveleti csoportjának parancsnoka, azoknak a lengyeleknek is elöljárója is lesz, akiknek irányítása alatt dolgozik majd a magyar alakulat. A tábornoknak szerdán kellene Bagdadba indulnia, azonban a felkészülés, egyebek között lőgyakorlat miatt utazását későbbre kell halasztania.

Kaposváron kedden ünnepélyesen elbúcsúztatták az Irakba készülő alakulat előörséhez tartozó 60 katonát. Az előkészítő részleg építi fel a tábort, azért is hívják őket szálláscsinálóknak.

Az Irakba induló katonák felszerelése modernebb az itthon rendszeresítettnél. A sisakjukra éjjellátó eszközt szereltek, hátukon hőszigetelő vizespalack ("teve") lesz, amelyből egy vállra rögzített szívócsövön lehet inni. Pisztolyaikat nem az övükre, hanem a kommandósokhoz hasonlóan a combjukhoz rögzítik, és a korábbival megegyező biztonságú, de annál 30 százalékkal könnyebb golyóálló mellényt kapnak.