Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csak balesetbiztosítást köt a kormány a gyerekeknek

Vágólapra másolva!
A Magyar Biztosítók Szövetségét egyelőre nem értesítették annak a miniszterelnöki bejelentésnek a részleteiről, amely szerint a 18 év alatti gyermekeknek biztosítást köt az állam. Bár a kormányfő múlt pénteken baleset- és betegbiztosításról beszélt, az [origo] úgy értesült, hogy csupán egy egyszerű balesetbiztosítást kötnek a gyerekeknek. A kormány közbeszerzés keretében választja ki a biztosítót, bízva abban, hogy így a piacinál alcsonyabb árat érhet el.
Vágólapra másolva!

A huszonnyolc biztosítótársaságot tömörítő Magyar Biztosítók Szövetségénél (MABISZ) senki nem nyilatkozik arról a kormányzati elképzelésről, amely szerint a 18 év alatti magyar állampolgároknak biztosítást köt az állam. A MABISZ-nél azt mondták, azért nem tudnak semmit sem mondani, mert a kormány nem kereste meg őket, és nem egyeztetett velük. A kormányszóvivő korábbi nyilatkozata szerint az ifjúsági tárca vezetője jövő héten egyeztet majd a biztosítók szakembereivel. A MABISZ munkatársa ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, erről a találkozóról sem értesítették őket.

Szerettük volna megkérdezni Gál J. Zoltán kormányszóvivőt a biztosításra vonatkozó kormányzati elképzelésekről, ő azonban azt válaszolta, hogy hétfőn mindenről beszámolt már az [origo]-nak. (Hétfőn kizárólag a gyermekes családok miatt változó építésügyi előírások és a gyermekeket érintő ügyintézési változásokról érdeklődtünk.)

Más kormányzati forrásból úgy értesültünk, hogy a kormányfő bejelentése, bár a beszédben baleset- és betegbiztosításról van szó, egy egyszerű, ma is használatos balesetbiztosításra vonatkozik. Az ilyen típusú biztosítások lényege, hogy a balesetet szenvedett ember kártérítést kap a befizetett biztosítási díj fejében. A kormány tervei szerint közbeszerzési eljárás keretében választanák ki azt a biztosítót, amellyel szerződést köt az állam, és így várhatóan a piacinál kedvezőbb árat tudnak elérni.

A kormányfő múlt pénteken, a szekszárdi Duna-híd avatásánál tartott beszédében bejelentette, hogy minden rászoruló család gyermeke ingyenebédet kap az óvodában, és augusztusban kéthavi családi pótlék segíti az iskolakezdést. Medgyessy közölte azt is, hogy a jövőben soron kívül intézik majd a gyermekekkel kapcsolatos közigazgatási ügyeket, továbbá úgy módosítják az építésügyi szabályokat, hogy a középületek a gyermekes családok számára is használhatók legyenek. A nyelvvizsgával kapcsolatos kedvezmények és az üdültetési rendszer kialakítása mellett bejelentette azt is, hogy a kormány minden tizennyolc év alatti gyermeknek ingyenes baleset- és betegbiztosítást köt.

A miniszterelnök pénteki beszédét - a korábbi nagyobb szabású eseményekhez hasonlóan - többhetes előkészítés előzte meg. Kormányzati források szerint a bejelentett intézkedésekről folyamatosan egyeztettek a különböző tárcák, ugyanakkor természetesnek tartják, hogy az intézkedések végrehajtása és így a részletek pontosítása több bejelentés esetében csak a miniszterelnöki beszéd elhangzása után kezdődik meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről