Vádemelési javaslat a Millenáris-órák miatt

Vágólapra másolva!
Tettesként, illetve bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt vádemelést javasol az ügyészség a Millenáris Kht. volt ügyvezetője, és a Millenáris Rt. vezérigazgatója ellen. A rendőrség szerint a gyanúsítottak azzal követtek el bűncselekményt, hogy az órákat ajándékként adták a belépőjegy mellé, nem pedig azzal, hogy túl drágán vették azokat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Berkecz Mária, a Millenáris Kht. volt ügyvezetője és Klacsman Péter György, a Millenáris Rt. volt vezérigazgatója ellen tettesként, illetve bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt javasol vádemelést az ügyészség a belépőjegyekhez adott órák ügyében. Az ajándék órák beszerzésére a kiírt közbeszerzési pályázaton nyertes Millenáris Rt. kapott megbízást a kht.-tól - írja a Népszabadság.

Az összesen félmillió darab óráért az rt. bruttó 402,5 millió forintról adott számlát a Millenáris Kht.-nak. Ez óránként bruttó 805 forintot jelent, a 15 százalékos vállalkozási díjjal és az áfával együtt.

Az órákat Globe Trotters Kft.-től szerezte be a Millenáris Rt. összesen 350 millió forintért, a Kft. a rendőrség szerint az rt.-nek eladott órák szállításán kívül semmilyen más gazdasági tevékenységet nem végzett. A cég üzletrészének 90 százalékos többségét a vanuatui bejegyzésű Globe Trotters Ltd. Birtokolta, amelyet 2001 szeptemberében alapították, akkor, amikor a Millenáris Rt. árajánlatot adott a kht.-nak az órák szállítására. A rendőrség szerint a cég ausztrál állampolgárságú alapítója, Leslie M. régi ismerőse Klacsman Péter Györgynek- írja a lap.

A magyarországi Globe Trotters Kft. mindösszesen 70 millió forintot fizetett vanuatui anyacégének az órákért, melyeket 350 millióért adott tovább a Millenáris Rt.-nek. Az anyacég szintén 70 milliót fizetett az órák a kínai gyártójának.

A rendőrség szerint azonban a Millenáris Kht. ügyvezetője és az rt. vezérigazgatója nem akkor követte el a hűtlen kezelés bűntettét, amikor 805 forintot fizettek ki közpénzekből az eredetileg 170 forintért is beszerezhető órákét, hanem akkor, amikor azokat ajándékba adták az ezerforintos jegyek mellé - írja a Népszabadság.

A Millenáris Kht. jegyárbevétele a Millenáris Parkból ugyanis átlagosan - a többféle jogcímen nyújtott kedvezmények miatt - jegyenként csak 244 forint volt. Hétvégéken - takarékossági okokból - nem biztosítottak tárlatvezetést a látogatóknak Az órabeszerzés és az órák ingyenes osztogatása így a rendőrség szerint gazdaságilag indokolatlan volt, mert a látogatók többsége így gyakorlatilag 244 forintért a kiállítás megtekintésének lehetőségén kívül még egy - a kht. beszerzési árán számolva - 805 forintos órát is kapott ajándékba, miközben a túlköltekezése miatt a Millenáris 1,5 milliárdos hitelfelvételre kényszerült. Még azok is kaptak ajándékórát, akik ingyen látogathatták a kiállítást.

Az eljárás kezdetén orgazdaság gyanúsítottjaként hallgatták ki Cs. Szilviát, a Globe Trotters Kft. kisebbségi tulajdonosát is, ám később megszüntették az eljárást a Millenáris Rt. és a gyártó közé beékelődött kereskedőcégekkel szemben, mivel nem bizonyítható, hogy tudtak a kht. sérelmére elkövetett hűtlen kezelésről.

A Globe Trotters Kft. az órák értékesítéséből származó bevételét a közterhek megfizetése után tovább utalta, különböző - többek között forgatókönyvírásra szóló - szerződések alapján - két vállalkozásnak, a Sárdi Trade Bt.-nek, illetve a Burger és Burger Kft.-nek. A nyomozók szerint a két céget - miután bankszámláikról felvették a Millenáristól átutalt összeget - bizonyíthatóan színlelt szerződésekkel három alkalmi munkákból élő férfinak adták el, akiknek ezért néhány ezer forintot fizettek.

A rendőrség a Millenáris Kht.-velm kapcsolatban több más ügyet is kivizsgált, így a drága őrzés-védelmet, vagy a takarításra és a haletetésre kifizetett magas összegeket, ezekben azonban nem történt bűncselekmény a nyomozók szerint - írja a Népszabadság.