A kulturális tárcához kerül a Millenáris Kht.

Vágólapra másolva!
A Millenáris Kht. kezelői és tulajdonjoga a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához (NKÖM) kerül - nyilatkozta Hiller István miniszter pénteken. A főváros II. kerületében lévő parkot és rendezvényközpontot működtető kht. eddig a Miniszterelnöki Hivatalhoz (MeH) tartozott.
Vágólapra másolva!

"A döntés a MeH-et vezető Kiss Péter kancelláriaminiszterrel az elmúlt hetekben folytatott több megbeszélés eredményeként született meg" - mondta a kulturális tárca vezetője. Hiller István ismertette: a megbeszéléseken elsőként a Millenáris Parkkal kapcsolatos jogi helyzetet igyekeztek tisztázni. A park tulajdonjogait ugyanis egyelőre még mindig az ÁPV Rt., azon keresztül a Kisrókus Kft. birtokolja, mivel ennek a NKÖM-höz való átadásáról egyelőre nem született döntés - mondta a miniszter. Hozzátette: a park tulajdonjogi kérdéseiről a MeH és a Pénzügyminisztérium egyeztet; a megállapodás szerint ezt a kérdést is rendezik, még mielőtt a kht. átkerülne a MeH-től az NKÖM-hez.

A kht. vezetője - Mizsei Zsuzsa - már többször jelezte: az intézmény azt szeretné, ha az ÁPV Rt.-től a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz kerülne a park kezelői joga.

Hiller István megjegyezte: a Kiss Péterrel folytatott tárgyalásokon megegyezésre jutottak abban is, hogy a Millenáris Park működtetéséhez szükséges költségvetési eszközöket átcsoportosítják az NKÖM-hez.

A kht. az idén valamivel több mint egymilliárd forintot kapott a MeH-től a park és a rendezvényközpont működtetésére; mivel az év fele már eltelt, ezért a költségvetési tétel felét is felhasználta az intézmény, így már csak a töredék összeget rendelik a minisztériumhoz - tette hozzá.

Hiller István kitért arra is, hogy 2004-ben az NKÖM az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen akar nagyszabású, a jövőt bemutató kiállítást rendezni a Millenáris területén. A megállapodás a Millenáris Park - mint egység - bővítését is tartalmazza; a beruházás a kulturális minisztérium vezényletével hosszabb távú folyamatban valósulna meg a jövő évtől kezdődően.

A kulturális intézmény Marczibányi térig való kibővítéséhez nem csak állami pénzeket használnának fel - mondta a miniszter. A park fejlesztéséről Medgyessy Péter kormányfő a februári országértékelő beszédében tett említést, utalva arra, hogy a fejlesztés a kormányprogram, az Európa-terv fontos része.

Hiller István megfogalmazása szerint a Millenáris Kht. kezelői jogai a park körüli jogi kérdések tisztázása után, számítások szerint legkésőbb szeptemberben kerülhetnek át a tárcához.