Elfogadták a közoktatási törvény módosítását

Vágólapra másolva!
A kormánytöbbség megszavazta a közoktatási törvény módosítását a parlament hétfői ülésén. Így az általános iskolák első három évfolyamában csak szülői beleegyezéssel lehet buktatni. Emellett az első három évben félévkor és évvégén a jogszabály szöveges értékelést ír elő.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 192 igen, 167 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta a közoktatási törvény átfogó módosítását. A korábban nagy szakmai vitát kiváltó törvénytjavaslat elfogadása után a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bejelentette, hogy a köztársasági elnökhöz fordul - közölte Kerpen Gábor, a szervezet elnöke. Az érdekvédelmi szervezet úgy ítéli meg, hogy a jogszabály több pontja sérti az alkotmányt. A köztársasági elnöktől alkotmányos normakontrollt kérnek, illetve hogy utalja vissza a jogszabályt megfontolásra az Országgyűlésnek - mondta az MTI-nek a szakszervezeti vezető.

A módosítás után az általános iskola első három évében buktatni csak a szülők beleegyezésével lehet majd. Emellett a készségek és képességek fejlesztése az alsó tagozat után az ötödik és a hatodik évfolyamon is folytatódik - a jelenleginél nagyobb óraszámban.

A törvény módosítása értelmében az általános iskola első-negyedik évfolyamán nem végezhetnek oktató és nevelő munkát tanárok, csak tanítók. Kivételt ez alól az emelt szintű tárgyak, az idegen nyelv, a művészetek, a testnevelés és a kisebbségi nyelv és irodalom.

Az első három évfolyamban félévkor és tanév végén, valamint negyedik félévkor a törvény kötelező szöveges értékelést ír elő osztályzás helyett. A törvény bevezeti a pedagógusok titoktartási kötelezettségét is.

A változás részeként 2004-től minden középiskolában indulhat nyelvi előkészítő osztály nulladik évfolyamon, amelyben az ilyen képzési formát igénylő diákok az időkeret legalább 40 százalékában idegen nyelvet tanulnának.

Több kérdésben, amelyben eddig az iskolák egyedül dönthetettek, ezentúl ki kell kérniük az iskolaszék vagy a szülők közössége, illetve a diákönkormányzat véleményét. Az iskolák döntése azokban a kérdésekben korlátozódik, amelyeknél a szülők számára pénzügyi kihatású rendelkezést hoznak, így például a tankönyvek kiválasztásában.

A jogszabály az iskolában történő oktatási folyamatot 12 éves egységként kezeli, melyből 8 év az alapfokú oktatás, azaz az általános iskola, és ehhez kapcsolódik 4 év középiskola, illetve 2 év szakiskola.