Csak a meccs napján zárnák be a huligánokat

Vágólapra másolva!
Kedden vitatta meg a parlament rendészeti és sportbizottsága összevont ülésen a futballhuliganizmus ellen felállított bizottság jelentését. Az ülésen részt vett a labdarúgó liga vezetője, az országos rendőrfőkapitány és a biztonsági cégek kamarájának egyik vezetője is. A biztonsági cégek kamarája szerint a mérkőzések napjára rács mögé kellene zárni a huligánokat, akiket gyorsított eljárásban, a stadionokban felszerelt térfigyelő kamerák felvételei alapján ítélhetnének el.
Vágólapra másolva!
Cikkek és fotók az Üllői úti botrányról/sport/magyarfoci/20030602ulloi.html

Az Országgyűlés sport- és rendészeti bizottsága együttes ülésén vitatta meg kedden a Páva-bizottság focihuligánok elleni fellépésről készült jelentését. Páva Zoltán (MSZP), a futballhuliganizmus elleni szakértői bizottság elnöke közölte, hogy a nézőterek biztonságát a rendőröknek és a biztonsági cégeknek közösen kell megoldaniuk, ehhez a kluboknak is anyagi áldozatot kell hozniuk, fizetniük kell a biztonságért.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter a testületi ülésen elmondta: a kormány szerdai ülésén várhatóan intézkedési tervet fogad majd el. Közölte, hogy a kormányülésen azt javasolja, hogy több jogszabályt is módosítsanak. Így a Btk. módosításakor a garázdaság büntetésének jelenlegi felső határát (3 év) 5 évre emelhetnék, módosítanák a szabálysértési törvényt, jogszabályban rögzítenék a rendőrség feladatait a mérkőzéseken.

Deutsch Tamás (Fidesz) szerint nagyon gyenge munkát végzett a Páva-bizottság. Pamfletnek nevezte a jelentés összefoglalóját, amelyből szerinte az sem derül ki, hogy a hatályos jogszabályokat mely pontokon akarják megváltoztatni. Azt javasolta, hogy szereljék fel a jelenleg raktárakban lévő, még az előző kormány által vásárolt beléptetőrendszereket, ami segíthetne a futballhuligánok elleni hatékony fellépésben. Emellett a klubkártya bevezetésével pedig meg kellene szüntetni a nézők anonimitását. Közölte azt is, hogy már nem csak futballhuliganizmusról kellene beszélni, mivel például a kézilabda-mérkőzéseken is hasonló problémákat lehet tapasztalni.

Tóth Károly (MSZP) azt mondta - a Páva-bizottsággal egyetértve -, hogy nem lehet állami pénzből fizetni a meccsekre kivonuló rendőröket. Szerinte ugyanis a labdarúgás üzlet, saját forrásaiból kell megteremtenie a biztonsági feltételeket. A képviselő szerint ha az ÁNTSZ egy sajtgyárban szabálytalanságokat talál, nem fog kirendelni állami pénzen takarítókat, hogy tisztább legyen az üzem. Így a focimeccsekre sem lenne szabad közpénzből rendőröket küldeni, ezt a kluboknak kell saját zsebükből megoldaniuk.

Demján Sándor, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke Tóth Károly példájára válaszolva úgy vélte, ha egy sajtgyárban valaki felborítja a gépeket, akkor már ki kell vonulniuk a rendőröknek. Így a meccseken is meg kell fékezniük a rendőröknek a huligánokat, mert a rend biztosítása közfeladat, amit nem lehet az egyesületekre hárítani: egy-egy focimeccs jegyárbevétele nem fedezné a biztonsági kiadásokat. Demján elmondta azt is, hogy sokkal szigorúbban kellene büntetni a futballhuliganizmust, emellett a tervezett jogszabály-módosításokban ki kell mondani, hogy a különböző súlyú rendbontásokért pontosan milyen büntetés jár.

Salgó László országos rendőrfőkapitány azt mondta, korlátozott a jelenlegi szabályozás szerint a rendőrség mozgástere a meccseken. Ha mindezt kiszélesítik, akkor máshonnan kell elvonni a mérkőzésekre nagyobb számban kivonuló rendőrcsapatokat. Így előfordulhat, hogy a mérkőzéseken elegendő rendőr lesz, ugyanakkor máshol nem tudnak kellő számban megjelenni. Salgó szerint ugyanis jelenleg nem áll rendelkezésre olyan rendőri csapat, amelyet a sportrendezvényeken lehetne bevetni. Sem az anyagi feltételek, sem a rendőrség szervezeti felépítése nem alkalmas arra, hogy a mérkőzésekre a jelenleginél nagyobb számban kivonuljanak - mondta Salgó.

Vörösmarti Mihály, a biztonsági cégeket tömörítő kamara képviseletében szintén a huligánok megbüntetésében látta a helyzet megoldását. Arra tett javaslatot, hogy a rendbontókat gyorsított eljárásban - ebben segíthetne szerinte egy rendőrbírói intézmény létrehozása - kellene rövidebb szabadságvesztéssel büntetni. Úgy vélte, hogy negyvennapos elzárást kellene kiróni a rendbontókra. Ezt az időt pedig Vörösmarti szerint nem feltétlenül egyhuzamban kellene letölteniük a huligánoknak, hanem csak aznap, amikor éppen meccset rendeznek. Elképzelése szerint így csak délelőtt tíztől este tízig ülnének rács mögött a garázda szurkolók.

Doszpot Péter (MSZP) szerint ahhoz, hogy megbüntethessék a verekedő szurkolókat, kamerákat kell felszerelni a stadionokban. Csak a felvételekkel lehetne egyértelműen bizonyítani, ha valaki szabálytalanságot követett el, különben hiába módosítják a jogszabályokat. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke szerint hamarosan mobil térfigyelőkkel nézik majd a bajnoki meccseken a közönséget.