Közmunkával ijesztenék el a focihuligánokat

Vágólapra másolva!
Van olyan klub, ahol fizetnek a szurkolóknak, hogy ne balhézzanak, derül ki a futball-huliganizmus ellen felállított bizottság jelentéstervezetéből. A bizottság szerint a kluboknak fizetniük kellene a rendőri biztosításáért, és a rendbontóknak közmunkával kellene helyrehozniuk a károkat. A bizottság javaslatáról szerdán tárgyal a kormány.
Vágólapra másolva!
Cikkek és fotók az Üllői úti botrányról/sport/magyarfoci/20030602ulloi.html

Zéró tolerancia, egyben nagyobb igazságszolgáltatási szigor érvényesüljön a rendbontókkal szemben, és garantált legyen távoltartásuk a futballpályáktól - javasolja a rendbontások visszaszorítása és megelőzése érdekében szükséges tennivalókról szóló jelentéstervezetében az Üllői úti futballbalhé után létrehozott szakértői bizottság. A csoport elnöke Páva Zoltán MSZP-s képviselő, tagjai pedig szociológusok, jogászok, rendőrségi- és futballvezetők. A jelentéstervezetet kedden tárgyalja az Országgyűlés két illetékes bizottsága, szerdán pedig a kormány elé kerül az anyag.

Dolgozzanak a vandálok is

A huligánok meccsektől való eltiltása érdekében az angol példát javasolja a testület, ahol a "feketelistán" levő balhésoknak heti bejelentkezési kötelezettségük van a rendőrségen a mérkőzések időpontjában. Ennek érdekében létre kell hozni - az adatvédelmi ombudsmannal egyeztetve - egy naprakész nyilvántartási rendszert a futballhuligánokról. A visszaeső vandálokat pedig közmunka keretében kötelezni kellene az általuk okozott károk helyreállítására.

A jelentéstervezet a büntető törvénykönyv szigorításánál sokkal fontosabbnak tartja, hogy a tettesek ne kerülhessék el a felelősségre vonást: kemény, megalapozott váddal szembesüljenek a bíróságokon. Mindamellett a Btk-módosításkor a garázdaság büntetésének jelenlegi felső határát (3 év) öt évre emelhetnék - indítványozza a jelentéstervezet, amely szerint szabálysértés lehetne a bedobálás és a drukkerek pályára lépése is. A szabálysértésre vonatkozó módosítást már a következő szezon előtt hatályba kellene léptetni, így a gyepre berohanó drukkert már elzárás fenyegetné.

A szakértői bizottság a jelentéstervezetében erősen bírálja a sportszervezeteket: a saját felelősségük minimumát sem vállalják, ugyanakkor "hamis tervgazdasági szemlélettel" követelnek ingyenes rendőri biztosítást. A futball szervezetei (a klubok, a liga, az MLSZ), "alig lépnek fel a szóbeli vagy tettleges agresszió ellen, sőt, bűnös mulasztás észlelhető, a büntetéseket pedig nem egyenlő mércével mérik" - állapítják meg a tervezet készítői, akik szerint nemcsak a lelátón kell rendet tenni. "Az is előfordul, hogy a főkolomposok apanázst kapnak a klubtól a viszonylagos békéért cserébe, botrány esetén pedig ritkák a feljelentések."

Kapjanak-e a klubok ingyenrendőrőket?

El kell dönteni, hogy a futballklubok ingyen, "nemzeti ajándék" gyanánt kapjanak-e rendőri biztosítást a meccsekre, ahogy egy korábbi sportminisztériumi tervezet javasolja. Vagy pedig évente-félévente kötne a liga a rendőrséggel egy keretmegállapodást, amely szerint a szerződésben megállapított összegért a rendőrök felügyelnék a biztonsági szolgálat munkáját, konfliktus esetén pedig beavatkoznak. A jelentéskészítők szerint a profi labdarúgás üzlet, melynek meg kell termelnie a biztonság forrásait is, és nem állami pénzből kellene fizetni a meccseket biztosító rendőröket.

A szakértői bizottság a politika felelősségét is felveti a lelátókon tapasztalt trágár beszólások és balhék miatt. A közéleti hangnem eldurvulása, a politikai kirekesztés beszűrődése, a feszültségek élezése, a rasszista gyűlöletbeszéd a sportot megmérgezi, a jó érzésű nézőket távoltartja a futballmeccsektől. A bizottság szerint sürgető feladat a sport-huliganizmus társadalmi összetevőinek feltárása és orvoslása.

Beléptetőrendszer: milliárdos blöff

Milliárdos veszteség a stadion-beléptetőrendszeren/itthon/200211263milliard.html

"Szabad-e nekünk sokmilliárdos blöfföt álmodnunk?" - teszi fel a kérdést a tanulmány a beléptetőrendszerekre utalva, amelyre eddig mintegy 5 milliárd forint ment el, és mindössze pár stadionban állították fel, a botrányokat azonban ott sem sikerült megakadályozni (például UTE-stadion). "Nem a beléptetőrendszeren áll vagy bukik a biztonság" - állapítja meg a jelentés.

Más sportágaknál is megjelentek a huligánok

A vandalizmus nem állt meg a meg a futball-pályáknál, hanem érintheti a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát, a jégkorongot, továbbá az autó- és motorsport rendezvényeket, ide értve a Forma 1-et, sot a kerékpár- és futóversenyeket is, még motorcsónak-sport is felvet biztonsági problémákat - olvasható a jelentéstervezetben.