Az első három osztályban nem lehet buktatni

Vágólapra másolva!
A kormány szerdai ülésén döntött a közoktatási törvény módosításáról. Az eredeti javaslat nagy vitát váltott ki a szakmai szervezetek között. A kormány által támogatott verzió szerint a diákokat az első három osztályban nem lehetne megbuktatni.
Vágólapra másolva!

Az eredeti javaslat még azt tartalmazta, hogy az általános iskola első négy évfolyamában nem lehet évismétlésre kötelezni a diákokat. A kormány elé kerülő tervezet végül azt tartalmazza, hogy csak az első három évfolyamon, illetve a negyedik első félévében nem lehet buktatni. A diákot csak akkor lehet évismétlésre kötelezni, ha az előírt követelményeknek az igazolt vagy igazolatlan mulasztásai miatt nem tudott eleget tenni, vagy ha ezt a szülő kéri.

Az általános iskola első három évfolyamában szöveges értékeléssel kell kifejezni a tanulók előmentelét - áll a közoktatási törvénytervezetben. Így osztályzatok helyett írott formában kell kifejteni azt, hogy a diák kiválóan, jól, megfelelően teljesített, vagy éppen felzárkóztatásra szorul. A szöveges értékelés külföldön, illetve a hazai alternatív tanrendű iskolákban megszokott dolog.

Az eredeti elképzelések szerint a törvény megtiltotta volna a hétvégi és szünetek alatti írásbeli házi feladat kiszabását az alsós diákok számára, azonban a módosított tervezetben ez a passzus már nem szerepel.

A tervek szerint emellett 2004-től kísérleti jelleggel bevezetik a nulladik évfolyamot. Ezekben az osztályokban a tanítási idő negyven százalékát idegennyelv-oktatásra fordítják. 2005-ről pedig kétszintű lesz az érettségi, vagyis nem kell külön felvételizni és érettségizni.

A tervezetet a kormány szerdai ülésén elfogadta. A javaslat április közepére kerülhet az Országgyűlés elé, és támogatás esetén 2004 szeptemberétől valósulhatna meg a gyakorlatban.