Szigorúan titkos Postabank-jelentés került elő

Vágólapra másolva!
Keller László közpénzügyi államtitkár azt állítja: harminc évre titkosított Postabank-jelentés került a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkárságához. A Kehi által 2000-ben készített vizsgálatot  -  Keller állítása szerint - hivatalosan soha nem fejezték be, mert a Princz Gábor leváltása utáni Postabank-vezetők és állami vezetők büntetőjogi felelősségét is felveti a vizsgálat. Az államtitkár feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az ügyben.
Vágólapra másolva!

Keller László közpénzügyi államtitkár feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Postabank-ügyben. Előkerült ugyanis egy eddig szigorúan titkos jelentés, amelyet még 2000-ben készített el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a kormány utasítására. Ebben a bank Princz Gábor távozása utáni helyzetét vizsgálták. Ekkor került sor ugyanis a Postabank konszolidációjára. Ekkor a Postabank vezérigazgatója Auth Henrik, vezérigazgató-helyettese Urbán László volt. A Kehi élén Sepsey Tamás állt. A visszaéléssel gyanúsított Princz Gábor ügyvédje épp e hét elején kérte a nyomozóktól - akik Princz ügyét vizsgálják -, hogy részletesen vizsgálják meg a bank konszolidációjának körülményeit. Nehéz-Pozsony István ügyvéd szerint így vissza lehetne következtetni Princz és társai tevékenységére, illetve arra, hogy milyen állapotban hagyták a bankot leváltásukkor. Nehéz-Pozsony tanúként akarja beidézni Auth Henriket, aki Princzet követte a vezérigazgatói székben. A konszolidáció idejére vonatkozó összes hivatalos iratot is szeretné átnézetni a nyomozókkal, melyeket részben a Pénzügyminisztériumból, részben pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól kellene megszerezni.

A vizsgálat - az államtitkár szerint - olyan megállapításokat tartalmaz, amely az új, már az Orbán-kormány hivatalba lépése után kinevezett menedzsmentre nézve kellemetlen. Több bankvezető büntetőjogi felelősségét is felveti a dokumentum. Többek között azt kifogásolja a jelentés, hogy sokkal több pénzt fordítottak a pénzintézet konszolidációjára, mint szükséges lett volna. A jelentés végül - az államtitkár szerint ezért - hivatalosan soha nem készült el, nem került a kormány elé, de - a közpénzügyi államtitkárság információi szerint - több miniszter is megkapta azt.

Ezért Keller László szerint a Postabank vezetői mellett azoknak a minisztereknek a felelőssége is felvethető, akik tudtak a vizsgálat megállapításairól, de nem tettek semmit. A dokumentumot a kormányváltáskor nem szerepelt az átadás-átvételi jegyzőkönyvben, csak most került elő és jutott a Keller László vezette államtitkárság birtokába.

Szerettük volna megkérdezni az ügyről Járai Zsigmond akkori pénzügyminisztert, Auth Henrik volt bankelnököt, Varga Mihály későbbi pénzügyminisztert, ám egyelőre nem tudtuk őket elérni. Természetesen, amennyiben bármelyikük reagálna Keller állításaira, azt azonnal közöljük.

Kapcsándi Dóra - Komáromi Gergely