Függetlenségüket féltik a kormánytól a civil szervezetek

Vágólapra másolva!
Több civil szervezet véli úgy, hogy a most készülő Nemzeti Civil Alapprogram nem rendezi megnyugtatóan támogatásukat, a kormányhoz közel álló társulásokat hozza kedvező helyzetbe, és nem függetleníti a civil szférát a politikától. Sokak szerint a program nem tud majd változtatni azon a gyakorlaton sem, hogy a civil társadalom sok szereplője azért igazodik a politikai elvárásokhoz, mert a költségvetési támogatásokat nem automatikusan, hanem kormányzati döntéstől függően kapják.
Vágólapra másolva!

A készülő Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) jelenlegi formájában nem teremti meg a civil társadalom politikai döntésektől független támogatását - állítja több civil szervezet képviselője. Pedig a készülő Alapprogram egyik legfontosabb feladata és célkitűzése éppen a civil társadalom költségvetési automatizmusra épülő, pártpolitika-mentes támogatási rendszerének megteremtése.

A NCA-ról szóló törvénytervezet a civil szervezetek független támogatását a személyi jövedelemadó 1 százalékának fel nem használt, bennragadt részének elosztásával kívánja biztosítani. Ez az összeg idén 6 milliárd forint volt. A civilek azonban attól tartanak, hogy a következő években nem csak az szja, de az 1 százalékból bennragadó pénz összege is folyamatosan csökkenni fog, ezért jobb megoldásnak tartanák, hogy az Alapprogram által nyújtott támogatás az szja 1 százalékos részétől függetlenül valósulna meg. A civilek azt is szeretnék, ha a kormány garantálná, hogy a támogatás nagysága a jövőben reálértéken is változatlan maradjon.

A civil társadalom automatikus költségvetési támogatásának megoldása azért lenne fontos, mivel a szervezetek legnehezebben működési támogatást tudnak szerezni, és az NCA éppen ezt biztosítaná. Erre azért is szükség lenne, mert az EU-s csatlakozással megszűnik számos olyan PHARE-forrás, amely szintén fontos bevételt jelentett a szervezeteknek.

Bódi György, a Miniszterelnöki Hivatal civil főosztályának vezetője szerint a keresetek várható növekedése miatt jelenleg nem reális az a veszély, hogy csökkenjen a kormányzat által tervezett támogatás összege. Bódi szerint ezért még ráérnek később gondolkodni a hosszú távú, végleges megoldáson.