Második világháborús repülőt emelnek ki a Balatonból

Vágólapra másolva!
Csütörtökön láttak munkához Alsóőrsnél a polgári védelem munkatársai, tűzoltók és a katonaság segítségével, hogy kiemeljék a Balatonból az egyik 1945-ben lelőtt szovjet katonai repülőgép roncsait. A gép környékét először markológéppel megtisztítják, majd daruval emelik ki, várhatóan vasárnap. A gépből az utóbbi időben szivárogni kezdett az üzemanyag ezért vált szükségessé eltávolítása.
Vágólapra másolva!

Alsóörsnél csütörtökön nekiláttak a második világháborúban lelőtt és a Balatonba zuhant szovjet IL-2-es csatarepülő kiemelésének. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Parancsnokság munkatársai - tűzoltók, s a polgári védelem szakemberei - mellett balatonlellei búvárok, valamint a BM készenléti rendőrség búvár tűzszerészei vesznek részt a roncs kiemelésben - közölte Horák Attila őrnagy.

Az őrnagy elmondta, hogy a nádasban és a havas jégen markológéppel tisztítják meg a terepet, az iszapot szivattyúval távolítják el a roncs körül, a tűzszerészek ellenőrzik, nem maradt-e fegyver s lőszer a gépnél, majd - várhatóan vasárnap - a repülőroncsot daruval emelik ki a Balatonból, s rakják teherkocsira.

Az IL-2-es a II. világháborúban a Balatonba zuhant körülbelül negyven szovjet, amerikai, brit-ausztrál, német és magyar katonai repülőgépek egyike. A szovjet gépet a balatoni csata során 1945. március 23-án lőtte le a német légvédelem Alsóörs fölött, s a hadtörténeti adatok szerint ez a gép volt az utolsó, amely a második világháborúban a tóba zuhant.

A roncsokra 1971-ben búvárok találtak rá, majd ezt követően kiemelték az elpusztult két szovjet repülős - a pilóta és a fedélzeti lövész - földi maradványait s a gép néhány darabját is. Miután az utóbbi időben üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok, sürgőssé vált a tó megszabadítása a roncstól.