Amerikai bombázó a Balatonban

Vágólapra másolva!
Újabb repülőgéproncsot találtak a Balatonban a búvárok. Ezúttal egy amerikai bombázó maradványait találták meg a halászok tapasztalatai és idős emberek visszaemlékezései alapján. A roncs pontos helyét egyelőre titokban tartják, szeptemberben, a nyári szezon után szeretnék kiemelni.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben, a turistaszezon után emelik ki a Balatonból azt a repülőgépet, amit egy környezetvédő búvár egyesület talált legutóbb a tóban. A Pelso egyesület még tavaly ősszel bukkant rá a P38-Lightning típusú kétmotoros vadászbombázóra, amely a második világháborúban a Földközi-tengeri Szövetséges Stratégiai Légierő (Mediterranean Allied Strategic Air Force) állományába tartozott, de csak most hozták nyilvánosságra a felfedezésüket.

A roncs pontos helyét azonban továbbra is szigorúan titokban tartják - mondta a Balatoni Vízügyi Kirendeltség hajózási felelőse, mert tapasztalataik szerint ilyenkor megrohanják a leletet az amatőr régészek, búvárok, szétszedik, széthordják.

Az egyesület részéről Csiki Sándor búvár az [origo]-nak elmondta, hogy három éve kutatnak roncsok után a tóban, de mivel egyetlen fillérjük sincs, ezért a munka igen lassan halad. A kutatást, a felszerelést, a leletek kiemelését mind saját zsebből fizetik. Legutóbb a Hadtörténeti Múzeumtól kaptak harmincezer forintot egy roncs kiemeléséhez. Ebből benzint vettek a motorcsónakba. A költségekhez mindössze magánszemélyek járulnak hozzá. A szeptemberi kiemeléshez remélhetően a honvédségtől is sikerül pénz szerezni.

Az amerikai gép Csiki kutatásai szerint valószínűsíthetően a Péti Nitrogén Művek bombázásában vett részt, majd zuhant a vízbe 1944 júliusában. Jelenleg csak a teteje látszik ki az iszapból, fölötte négy méternyi víz van. Azt nem lehet tudni, hogy maradtak-e bombák a szárnya alatt.

A roncsot horgászok és halászok tapasztalatai, valamint idős emberek emlékei alapján találták meg. volt aki arra is emlékezett, hogy a gép pilótáját kimentették. Csiki szerint azonban valószínűleg a fedélzeti lövészek a gépben rekedtek, őket máig eltűntként tartják számon.

Amennyiben vannak bombák, azoknak szinte kivétel nélkül a mély vízben, több méterrel az iszap alatt kell lenniük, így nem jelentenek veszélyt a nyaralókra. Szeptember elején speciális szivattyúkkal tisztítják meg a környéket, majd tűzszerészek bevonásával megpróbálják kiemelni a gép maradványait.