Juhász: nem veszünk részt katonai akcióban

Vágólapra másolva!
Magyarország egy esetleges iraki háború esetén a légterét átengedné, katonai akcióban azonban nem venne részt - jelentette ki a honvédelmi miniszter, aki hozzátette, hogy nincs olyan információjuk, hogy bárki is tervezne Magyarország ellen támadást vagy terrorakciót. Juhász közölte: volt olyan Taszáron kiképezendő iraki önkéntes, akit a magyar hatóságok nem engedtek be az országba nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Volt olyan iraki, akit visszautasítottunk és nem engedtük be az országba azok közül, akiket az amerikaiak Taszáron akarnak kiképezni az iraki terveikhez - mondta Juhász ferenc, jelezve azt, hogy komoly nemzetbiztonsági szűrésen mentek keresztül a kiképzésre várók, akiknek többsége iraki, de vannak más nemzetiségűek. A honvédelmi bizottság ülésén, amelynek témája a taszári bázissal kapcsolatos ügyek voltak, egy fideszes képviselő megkérdezte a minisztertől, hogy hogyan szűrik ki Szaddám Huszein ügynökeit. Juhász azt válaszolta, hogy nem érdemes Taszárra ügynököt küldenie az iraki diktátornak, mert ott az irakiakat - saját érdekükből elsősorban - szigorúan őrzik, nem tudnak kommunikálni a külvilággal, valamint át kellett esniük hazugságvizsgálatokon is.

Magyarország egy esetleges iraki háború esetén a légterét átengedné, katonai akcióban azonban nem venne részt - jelentette ki a honvédelmi miniszter, aki hozzátette, hogy nincs olyan információjuk, hogy bárki is tervezne Magyarország ellen támadást vagy terrorakciót.

A lakosság a legkevésbé sem izgatott Taszár környékén, a pánikhangulatot csak az ellenzéki politikusok próbálják gerjeszteni - jelentette ki Juhász Ferenc, aki ezzel kapcsolatban a következő közmondást hozta fel: "ma már verébre is ágyúval vadászunk." Mindenesetre Kaposváron tájékoztató központot állítottak fel a taszári bázissal kapcsolatban, ahol az érdeklődők 90 százaléka amerikai és budapesti újságíró volt. A bizottság fideszes alelnöke, Simicskó István kifogásolta, hogy a kormányzat hiányosan tájékoztatta őket a taszári történésekről, valamint azt is, hogy végig nyílt ülés tartottak, így az egyik az egyik ellenzéki kérdésre a miniszter nem válaszolt. A zárt ülésre más alkalommal kerülhet sor - mondta a bizottság MSZP-s elnöke, Keleti György.