Vágólapra másolva!
A nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén kiderült: az amerikaiak Taszár mellett a ferihegyi repülőteret is haználni akarták, ám ezt a magyar fél nem engedte. Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár a testület ülésén közölte: amióta megkezdődött a taszári program, a titkosszolgálatok nem jelezték Magyarországgal kapcsolatban a terrorfenyegetettség növekedését.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Az első sorban: Tóth András és Juhász Ferenc

Csupán két alkalmas helyszín merülhetett fel az amerikaiak részéről az iraki ellenzékiek kiképzésével kapcsolatban: Stuttgart és Taszár, mivel ez a két bázis kihasználatlan - számolt be Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt, ahol a taszári kiképzés volt napirenden. Kormánypárti indítványra - ellenzéki tartózkodással - nyílt ülést rendeltek el.

A honvédelmi miniszter beszámolójából kiderült, hogy az eddigi hírekkel ellentétben csak most hétvégén érkezett az irakiak első, ötvenfős csoportja Taszárra. Az amerikaiak minden csoport érkezése előtt 24 órával értesítik a magyar felet a megállapodás szerint. Így egyelőre nem tudni, pontosan hány fő és milyen időközönként érkezik.

A magyar fél 15 feltételt szabott az USA-nak, hogy megengedje az irakiak taszári kiképzését - mondta Juhász Ferenc. Így 3000-ben maximálták az arab táborlakók számát, akik nem jelenthetnek plusz nemzetetbiztonsági kockázatot. Csak tisztázott jogviszonyú személyek jöhetnek, akik nem vethetőek be közvetlenül a harcokba. Az amerikaiak jelezték, hogy módosítanának a további feltételeken és a ferihegyi repülőtérre is kértek használati jogot, ehhez azonban a magyar fél nem járult hozzá.

Magyarország tekintélye érezhetően emelkedett, miután hozzájárult az irakiak kiképzéséhez - mondta a honvédelmi miniszter, aki hozzátette: az országra nehezedő nyomás csökkent, mivel eddig szerepvállalásunk eléggé csekély mértékű volt a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.

Amióta megkezdődött a taszári program, a titkosszolgálatok nem jeleztek Magyarország vonatkozásában, hogy nőttek volna terrorfenyegetettséget növelő tényezők - mondta a bizottsság előtt a nemzetbiztonsági államtitkár, Tóth András.

Juhász elismerte, hogy a taszári program komoly költségvetési igényt is jelent, de mint mondta, a szakszolgálatokat felügyelő államtitkár jelezte egyedül, hogy költségvetési támogatásra van szüksége, a honvédelmi tárca át tudja csoportosítani a szükséges összegeket. Juhász szerint 100 millió forint feletti összegre van szükség a programhoz.

A bizottság tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatáról is érdeklődtek. A honvédelmi tárca államtitkára ismertette a határozat lényegét, elismerve, hogy annak értelémezése az ENSZ-en belül is vita tárgya. Mint mondta, a tagok közül többen is úgy vélik, hogy az ENSZ csak egy újabb határozat elfogadásával dönthet bármilyen Irak elleni katonai akcióról, a jelenlegi határozat erre nem terjed ki.

Kövér László, a bizottság fideszes elnöke azt is tudakolta: mérlegelte-e a kormány, hogy ha az USA ENSZ felhatalmazás nélkül indít háborút, akkor a taszári bázis átengedésével egy nemzetközileg nem támogatott akcióban vesz részt Magxyarország. Erre azonban a meghívott vendégek nem adtak egyértelmű választ.

Az ülést a tájékoztatást követően zárt ajtók mögött folytatódott. Ekkor az egyes szakszolgálatok vezetői válaszoltak a bizottsági tagok kérdéseire. Juhász előzetesen jelezte, hogy tájékoztatást adnak a taszári magyar védelemről, a technikai részletekről, illetve az esetleges biztonsági kockázatokkal kapcsolatos felkészülésről.