A honvédelmi bizottságnak nem kell nemzetőrség

Vágólapra másolva!
A honvédelmi bizottság általános vitára alkalmasnak tartja a nemzetőrség létrehozásáról szóló országgyűlési határozat visszavonásáról szóló javaslatot. A Fidesz szerint a honvédelmi miniszter történelmi bűnt követ el ezzel a nemzetellenes cselekedettel.
Vágólapra másolva!

A honvédelmi bizottság elfogadta és általános vitára alkalmasnak találta a nemzetőrségről szóló országgyűlési határozat hatályon kívülre helyezéséről szóló javaslatot. A nemzetőrség felállításáról Simicskó István fideszes képviselő tett javaslatot még 2001-ben, azonban egy erről szóló parlamenti határozaton kívül semmi érdemi lépés nem történt ennek érdekében.

A bizottság kormánypárti képviselői egyrészről finanszírozási és infrastrukturális okok miatt vetik el a nemzetőrség ötletét, másrészről az eredeti határozat a nemzetőrséget önálló fegyveres testületként képzelné el, amit elfogadhatatlannak tartanak. A haderőreformmal bevezetendő önkéntes tartalékosok intézménye pedig a honvédelmi tárca szerint az elképzelt nemzetőrség több elemét kiváltja majd.

Történelmi bűnt követ el Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a nemzetőrség megtorpedózásával, amely nemzetellenes cselekedet - mondta Simicskó István, aki nem értett egyet a határozati javaslattal.