Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium (HM) visszavonja a nemzetőrség felállításáról hozott 2001-es országgyűlési határozati javaslatot. A HM indoklása szerint nincs valós igény a nemzetőrség felállítására, és az elkövetkezendő években finanszírozása sem lenne megoldható.
Vágólapra másolva!

A nemzetőrség felállítására Simicskó István fideszes képviselő tett javaslatot még 2001-ben. Az elfogadott országgyűlési határozat értelmében a nemzetőrség egy önálló fegyveres erő lett volna. A határozat felkérte a kormányt, hogy 2002. április 1-jéig hozzon létre egy előkészítő bizottságot a Honvédelmi Minisztériumban (HM), majd a bizottság javaslata alapján 2002. december 31-ig nyújtsa be a szükséges törvényjavaslatot, illetve módosító indítványokat.

A HM januárban benyújtott egy határozati javaslatot, mely a nemzetőrség felállításáról szóló határozat visszavonására tesz indítványt. Komor Levente, a tárca helyettes államtitkára az [origo]-nak elmondta: több ok miatt döntöttek a határozat visszavonása mellett. Egyrészt a határidő már letelt, miközben még az előkészületekhez sem láttak hozzá. Másrészt a haderőreform több eleme kiváltja a nemzetőrséget, így nincs valós ok a felállítására. Példaként említette, hogy az eredeti koncepció szerint a nemzetőrségben tartalékosok képzése folyt volna. A tartalékos-állományt azonban az önkéntesekből és a leszerelt sorkatonákból biztosítani lehet - közölte Komor.

Az eredeti elképzelések szerint a nemzetőrök többek között területvédelmi feladatokat láttak volna el. A helyettes államtitkár szerint ezt a katasztrófavédelem és a polgárőrség éppúgy el tudja látni. "A nemzetőrség egy kis hadseregnek számítana, ám ennek felállítása még néhány évig nem vállalható" - tette hozzá Komor.

A helyettes államtitkár szerint ugyanakkor a határozat visszavonása nem jelenti azt, hogy ha reális igény van, nem merülhetne fel újra az ötlet egy nemzetőrséghez hasonló testület felállítására.