Taszár: nincs veszélyben az ország biztonsága

Vágólapra másolva!
Az eddig Taszárra érkezett iraki ellenzékiek vizsgálatakor a magyar titkosszolgálatok nem találtak olyan kockázatot, amely veszélyeztetné Magyarország biztonságát. A kiképzendő arabok első csoportja, mintegy ötven ember szerda délután különgéppel érkezett a taszári bázisra.
Vágólapra másolva!

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító politikai államtitkár közölte: a Magyarországra kiképzésre érkező irakiakat a nemzetközi, amerikai-magyar megállapodás értelmében ellenőrzik.

Tájékoztatása szerint az ellenőrzés két elemből áll: az amerikaiak saját rendszerükön keresztül ellenőrzik "a rájuk tartozó dolgokat", a magyar titkosszolgálatok pedig azt vizsgálják, hogy Magyarország biztonsága szempontjából van-e olyan beutazó, aki kockázatot jelentene.

Tóth András elmondta: a magyar szervek ellenőrzik például azt, hogy a beutazók között van-e olyan, akivel a magyar hatóságoknak már volt dolguk, vagy bármilyen köztörvényes ügyben az illető a hatóság látószögébe került.

- Minden a képzésben résztvevő ember esetében ugyanaz az ellenőrzési eljárás zajlik le - szögezte le.

Taszár: megérkezett az első csoport/itthon/20030129taszar.htmlMegérkezett Taszárra az első ötszáz iraki/itthon/20030128megerkezett.htmlTaszár: szigorúan titkos az érkezés időpontja/itthon/20030125taszar.html

Az államtitkár nem kívánt reagálni arra, az RTL Klub Híradójában elhangzott információra, miszerint a magyar hatóságok a kiképzésre jelentkezők között végzett előzetes vizsgálatoknál már szűrtek ki embereket.

Tóth András utalt arra, hogy egyelőre a Magyarországon kiképzendők egyik csoportja érkezett meg, arról viszont szintén nem kívánt nyilatkozni, hogy az iraki ellenzékiek hány csoportja várható még, és ők mikor érkeznek meg Magyarországra.

A Taszáron kiképzendő arabok első csoportja szerda délután különgéppel jött a taszári bázisra; létszámukról biztonsági okokra hivatkozva a hivatalos szervek nem adtak tájékoztatást, de értesülések szerint mintegy ötvenen vannak.