Letöltendő börtön a romákat fenyegető rendőröknek

Vágólapra másolva!
A Nógrád Megyei Bíróság jogerősen két év négy hónap, illetve két év két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt két rendőrt, amiért két éve bántalmaztak és fegyverrel megfenyegettek egy roma családot.
Vágólapra másolva!

A Bátonyterenyéhez tartozó Kisterenyén két éve a helyi kapitányság rendőrei őrizetbe vettek egy 17 éves roma fiút, ám a kamasz szüleit nem értesítették. A család két férfi tagja ezután késő éjszaka az egyik rendőr lakásánál érdeklődött hozzátartozójuk felől, ám csak a rendőr megrémült feleségét találták otthon, aki értesítette férjét a hívatlan látogatásról.

A szolgálatban lévő rendőr aztán egyik kollégájával felkereste a roma család házát, ám ők meg a két férfit nem lelték, így a többieken álltak bosszút: gázsprayvel lefújták és fegyverükkel megfenyegették az otthon lévőket - köztük gyerekeket - , az egyik fiatalembert pedig megverték. A rendőrök később elkapták a keresett férfiakat is, egyikük fejéhez pisztolyt szegeztek. Az első rendű vádlott ráadásul úgy próbált kibújni a büntetőfelelősség alól, hogy hamis tanúvallomásra vette rá sógorát és útlevelét is meghamisította.

Hamis tanúzásra felbujtás, közokirat hamisítás, hivatali visszaélés és súlyos testi sértés kísérlete miatt a Nógrád Megyei Bíróság az első fokon kiszabott három és fél éves ítéletet több mint egy évvel enyhítve két év négy hónapos letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta az ügy elsőrendű vádlottját. A társát két vádpontban találták bűnösnek, amiért két év két hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. Egy, a család nő tagját korábban megütő rendőrt továbbá hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Az első rendű vádlott sógora hamis tanúzásért és közokirat hamisításért felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Berkes Béla - Roma Sajtóközpont