Elkészült a státustörvény legújabb változata

Vágólapra másolva!
A státustörvény legújabb tervezete elkészült, és Budapest már el is juttatta azt Pozsonyba - írja a Népszabadság. A változás figyelembe veszi az EU legújabb bírálatait. A szlovák és a magyar külügyminiszter várhatóan januárban egyeztet a módosításról.
Vágólapra másolva!

Legkorábban februárban kerül a parlament elé a státustörvény módosított szövegtervezete. A MÁÉRT által ősszel elfogadott módosításon újabb változtatásokat kellet végrehajtani az EU állásfoglalásának hatására, és valószínűleg egyeztetni kell a terveket Romániával és Szlovákiával is.

A Népszabadság úgy tudja, már elkészült az újabb módosítás. A dokumentumot Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára december végén átadta a szlovák kormánynak. A lap információi szerint a módosítás messzemenően figyelembe veszi a brüsszeli bírálatokat és ajánlásokat. Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa az észrevételek között utalt rá, hogy nem eurokonform a törvény.

A HTMH által készített legújabb anyag kimondja: a jogszabály nem vonatkozik az EU állampolgáraira. Ezért a Szlovákiában és Szlovéniában élő magyarokra a 2004-es csatlakozás után már nem vonatkozik a szabályozás. (Ausztriára, mint EU-tagra eleve nem is vonatkozott.)