Vádaskodások miatt csúszik a fővárosi koalíció

Vágólapra másolva!
Egyre inkább távolodik egymástól a fővárosi MSZP és SZDSZ. Bár mindkét párt azt állítja, hogy meg akarja kötni a koalíciós megállapodást, egyelőre csak a nézeteltérések száma szaporodik. Jelenleg mindkét párt a másik válaszára vár.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi vitát az okozta, hogy a szerdai közgyűlésen az Erzsébet téri gödörről és a tulajdonosi bizottság alelnöki posztjáról nem egyformán szavazott a két fél. Az MSZP szerint nem kellene 3 milliárdért eladni a gödör helyén lévő épületet, amikor az 6 milliárdot is ér. A kormány viszont beperelheti a fővárost, így az SZDSZ szerint gyorsan kell lépni. Az alelnöki posztra az SZDSZ Székely Gábort jelölné, aki nem közgyűlési képviselő, így az MSZP szerint nem kaphatja meg a posztot. Az SZDSZ azt állítja, hogy az MSZP az ellenzékkel szavazott. Az MSZP szerint nekik lenne okuk panaszra, mert épp az SZDSZ szavazta le javaslatukat, miközben azzal az ellenzék is egyetértett.

Lénárt László, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke az [origo]-nak azt mondta: az említett két kérdésben nem egyeztettek a pártok. Ennek ellenére ők jelezték véleményüket, tehát az SZDSZ számíthatott a döntésükre, nem a közgyűlésben szembesült a szavazatukkal.

Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője ugyanakkor közölte: egyelőre szüneteltessék a koalíciós egyeztetéseket és az MSZP gondolja át, mit is akar valójában.

A koalíciós egyeztetések sem zajlottak eddig simán, így a közgyűlési nézeteltérés csak tetézte a konfliktust. Az egyeztetések egyrészt a hatáskörökkel kapcsolatban, másrészt a programegyeztetés szintjén akadtak el. Itt megint egymást vádolja a két fél: kölcsönösen azt állítják egymásról, hogy a másik megváltoztatta a szerződés-tervezet szövegét, így lényegében akár előlről is kedhetnék az egyeztetést.

Az MSZP célja, hogy Atkári János pénzügyi főpolgármester-helyettestől elvonjon bizonyos hatásköröket, az SZDSZ viszont nem változtatna. Mindkét fél azt állítja, hogy erről már megállapodtak, de hogy konkrétan miről, abban gyökeresen különbözik a véleményük. A programok egyeztetése pedig ott akadt el, hogy az MSZP több olyan kérdést, például az ingyenes jogosítvány, számítógépes vizsga, ingyen tankönyv ügyét rögzítené, amire az SZDSZ szerint csak akkor kerülhet sor, ha már tudják a konkrét költségvetési számokat.

Bőhm kedden azt mondta az [origo]-nak, hogy szívesen kötnek koalíciót az MSZP-vel, de akkor a szocialisták ne változtassák meg folyton a véleményüket. A szabad demokraták az MSZP-re várnak, hogy megtegyék az első lépést, a szocialisták szerint viszont ők nem rohanhatnak bocsánatot kérni, miközben az SZDSZ rúgta fel az eddigi, még le sem fektetett megállapodást. Lénárt azt mondta: most megvárják a szabad demokraták válaszát.