Medgyessy nem zárja ki az előrehozott választásokat

Vágólapra másolva!
A kormány nem hagyja magát zsarolni az alkotmánymódosítás ügyében, és lehet olyan pont, amikor az előrehozott választás az egyetlen megoldás az EU-csatlakozás biztosítására - derült ki abból az interjúból, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök adott csütörtökön reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A kormányfő ugyanakkor azt mondja: bízik abban, hogy a Fidesz megszavazza majd az alkotmánymódosítást.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter arról is beszélt, hogy egy népszavazási döntés által biztosított felhatalmazással a háta mögött tudja igazán felelősen aláírni - előreláthatólag jövő áprilisban - az EU-csatlakozási szerződést, ezért van szükség arra, hogy előtte tartsák meg a referendumot.

Medgyessy Péter úgy vélekedett: az emberek többsége számára szimpatikus elgondolás, hogy a népszavazást március 15-én rendezzék. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosítási koncepciót még az előző kormány igazságügy-minisztere készítette el, így azzal mindenki tisztában volt. Elismerte, hogy a kormány által múlt héten elfogadott konkrét szövegjavaslat nem volt részleteiben ismert, de úgy vélte, Bárándy Péter igazságügy-miniszter elsősorban az alkotmánymódosítás koncepciójáról szeretett volna beszélgetni a parlamenti pártok képviselőivel e hét hétfőjén.

Erre úgy reagálni, hogy el sem mennek az egyeztetésre, ez azt a látszatot kelti, mintha nem akarnák a csatlakozást - mondta a miniszterelnök. Medgyessy Péter úgy látja, továbbra is lehetőség van az alkotmánymódosításról való egyeztetésre. Kitért arra, hogy a magyar lakosságnak reális képet kell kapnia a csatlakozás előnyeiről és kihívásairól egyaránt, és ehhez a kormánynak és az ellenzéknek is hozzá kell járulnia. A vasárnapi önkormányzati választások kapcsán Medgyessy Péter leszögezte: a kormány célja az, hogy a jelenleginél több pénz maradjon az önkormányzatoknál a központi büdzséből.

Gy. Németh Erzsébet szocialista főpolgármester-jelölt esetleges visszalépése kérdésében Medgyessy Péter közölte: nem az ő kompetenciája erről dönteni, de a csütörtöki kampányzárón ott lesz. Hangsúlyozta, hogy egy városfejlesztési koncepció soha sem egy emberé, mindig egy városé. Az önkormányzati választások tétje, hogy az emberek olyan vezetőket válasszanak az egész országban, akikben igazán megbíznak - tette hozzá Medgyessy Péter. A kormányfő maga akar garancia lenni arra, hogy a polgármesterek párthovatartozása szempontjából nem lesz megkülönböztetés az önkormányzatok támogatásában, és minden térség fejlődését elő kell segíteni.

Nem tagadom azonban, hogy a kölcsönös megértés szemszögéből előnyösebb, ha a kormány és az önkormányzat színe hasonló - fogalmazott Medgyessy Péter. A miniszterelnök lényegesnek nevezte: szűnjenek meg azok a függőségi viszonyok, amelyek szerinte az elmúlt négy évet jellemezték a központi kormányzat és az önkormányzatok kapcsolatában. A jövő évi költségvetés közelgő parlamenti vitája ügyében a miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügy, az oktatás, az EU-csatlakozás és a vidékfejlesztés jelentik a prioritásokat. A következő év békés gazdasági év lesz, megszorítások nélkül, de egy ésszerű gazdálkodást figyelembe véve - fogalmazott Medgyessy Péter. Megerősítette, hogy a kormány 60 milliárd forintot szán az agrárium konszolidációjának megoldására, és átvállalja az adósságok egy részét. Elmondta, hogy ebben a témában novemberben be lehet nyújtani a pályázati kérelmeket az egyéni, a családi és a társas vállalkozóknak is.