Csak az MSZP nem ad szabad kezet tévékurátorainak

Vágólapra másolva!
Az MSZP vezetői a tévéelnök megválasztása előtt útmutatást adnak majd a párt kurátorainak. Bár Lendvai Ildikó Friderikusz Sándornak küldött levele nem tekinthető a párt hivatalos véleményének, az MSZP vezetői egyetértenek annak tartalmával. A Fidesz, az SZDSZ és az MDF politikusai ugyanakkor a tévékurátorok belátására bízzák a döntést. A Magyar Televízió Közalapítvány Kuratórium elnökségi tagjai közleményben tiltakoznak az ellen, hogy döntésüket bármely párt befolyásolná.
Vágólapra másolva!

Kovács László az [origo]-nak elmondta: bár az MSZP-n belül nem született döntés arról, hogy kit támogassanak a tévéelnök-jelöltek közül, a párt vezetői mégis útmutatást adnak majd az általuk delegált elnökválasztó kurátoroknak. Kovács szerint ebben nincs semmi kifogásolható, hiszen a kurátorok nem önmagukat, hanem a delegáló pártot képviselik a testületben. Kovács ugyanakkor alaptalannak nevezett minden olyan állítást, ami szerint az MSZP ezzel eldöntené a tévéelnöki pályázatot, mert mint mondta, az MSZP a kilenc kurátor közül csak kettőt delegál.

Kovács elmondta, hogy ő is részt vett azon a meghallgatáson, ahol Friderikusz és munkatársai ismertették az MTV átalakítására vonatkozó terveiket. "Én is meggyőzőnek találtam az elhangzottakat" - mondta Kovács. A pártelnök szerint a meghallgatáson részvevő politikusok közül mindenki hasonlóan vélekedett. Így várhatóan a szocialista kurátorok Friderikuszt támogatják majd.

Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa szerint sincs semmi kivetni való abban, hogy Friderikusz megkereste a parlamenti pártokat. Újhelyi azt sem tartja kifogá-solhatónak, hogy Lendvai támogatásáról biztosította őt, hiszen Friderikusz "egy mindenki által elismerten független szakember, ezért nem lehet azt mondani, hogy az MSZP egy pártkatonát akar kinevezni a tévé élére".

Várhegyi Attila, a Fidesz médiapolitikusa az [origo]-nak szerdán adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Fidesznek nincs és nem is lesz álláspontja a tévéelnöki pályázat ügyében, mert a döntés joga az Országgyűlésnek felelős kuratóriumi elnökségi tagoké és az egész társadalomnak felelős társadalmi kurátoroké. Várhegyi szerint a Fidesz az elmúlt 12 évben egyszer sem szólt bele abba, hogy ki legyen az MTV elnöke.

A fideszes politikus ugyanakkor elismerte, hogy ő is találkozott Friderikusz Sándorral, a pályázati anyagát is ismeri, és személy szerint tetszik neki. A nyilvánosságra került üzenettel kapcsolatban annyit mondott, hogy nincs kifogása Lendvai Ildikó állásfoglalása ellen, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökként véleményt nyilvánít az ügyben. Várhegyi szerint ez ellentétes a kormányfő korábbi kijelentésével, mely szerint a politikának ki kell vonulnia a köztévéből.

Fridihttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=47590

Friderikusz Sándor szerdán azt mondta, hogy pályázatát mind a négy pártnak bemutatja. Az SZDSZ-nél és az MDF-nél eddig azonban nem tudtak ilyen megkeresésről. Pető Iván, az SZDSZ elnökségének tagja, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy nem tárgyalt senkivel a pályázat ügyéről. "Ha lett volna ilyen megkeresés, akkor sem tárgyaltam volna, mert nem érzem magam illetékesnek az ügyben. Nem vagyok kurátor és nem vagyok a döntéshozó testület tagja" - fogalmazott a politikus.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is azt mondta az [origo]-nak, hogy pártként nem találkoztak Friderikusz Sándorral, de például ő is ismeri a tévéelnök-jelölt terveit. Kuncze a legfontosabb szempontnak azt nevezte, hogy olyan ember legyen a tévéelnök, akinek a személye garancia lehet a közszolgálati televízió pártatlanságára. "A jelöltek között több ilyen személy is van és Friderikusz Sándor az egyik ezek közül" - fogalmazott a pártelnök. Kuncze többet nem kívánt mondani az ügyről.

Balogh László, az MDF médiapolitikusa, a párt elnökségének tagja az [origo]-nak elmondta: a párt testületeinek ülésén nem volt téma Friderikusz pályázata. Balogh úgy tudja, hogy sem hivatalos, sem informális tárgyalások nem folytak. A politikus szerint az MDF fenntartja azt a véleményét, hogy ebben a kérdésben az elnökségi kuratóriumnak kell döntenie. Balogh ugyanakkor kijelentette: "nem meglepő, hogy az MSZP kézi vezérléssel próbálja befolyásolni a tévéelnök-jelölteket, mert megszoktuk már, hogy a szocialisták újra visszatérnek a kádári módszerekhez".

Siklósi Beatrix, az egyik tévéelnök-jelölt az Országos Sajtószolgálathoz csütörtökön eljuttatott közleményében megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Friderikusz-Lendvai ügyet. Siklósi szerint a tévéelnök személyéről folyó egyezkedés a magyar közszolgálati televízió nyílt politikai bekebelezését jelenti. Bízom abban, hogy az átpolitizálódott kuratóriumi elnökség akaratát nem tudja rákényszeríteni a még szabadon és függetlenül gondolkodó társadalmi kurátorokra - olvasható a közleményben.

A Magyar Televízió Közalapítvány Kuratórium elnökségi tagjainak csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ugyanakkor az elnökválasztás törvény által előírt menete és a kuratórium összetétele lehetetlenné teszi a politikai dön-tést. A kuratóriumi elnökség tagjai a közleményben kijelentik: kizárólag a pályázatban megfogalmazott feltételek és elvek figyelembevételével folytatják tevékenységüket. "A Magyar Televízió jelenlegi nehéz helyzetében kötelező számunkra, hogy megfontolt döntést hozzunk" - fogalmaznak az elnökség tagjai.

Szerdán került nyilvánosságra az a Friderikusz Sándor hangpostájában található üzenetet, amelyben Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető támogatásáról biztosítja a tévés műsorvezetőt a tévéelnöki pályázaton. Lendvai azt is javasolja a tévéelnök-jelöltnek, hogy kössön "megnemtámadási szerződést" és egy későbbi együttműködésre vonatkozó megállapodást két másik pályázóval, Baló Györggyel és Székely Ferenccel.