Kuncze: Orbán minden kontrollt elvesztett

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor minden kontrollt elvesztett, és csak az vezérli, hogy visszaszerezze a hatalmat - mondta Kuncze Gábor hétfőn, Szent-Iványi Istvánnal tartott sajtótájékoztatóján. Az SZDSZ elnöke Orbán múlt heti, az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást feltételekhez kötő beszédére reagálva kijelentette: minden pártnak nyilatkoznia kell, hogy Magyarország jövője érdekében támogatja-e az EU csatlakozást, vagy csak saját jövője érdekli.
Vágólapra másolva!

Kuncze Gábor elmondta, hogy eddig az uniós csatlakozás ügye azon kevés ügy közé tartozott, amiben a pártok megegyezésre törekedtek, de Orbán múlt heti beszédével ezt a helyzetet felrúgta. Az SZDSZ elnöke szerint hasonló eset csak akkor fordult elő, amikor a NATO-csatlakozásról szóló népszavazáskor a Fidesz szavazást akart a termőföldről is.

Kuncze kijelentette: Orbán célja az, hogy megossza az ország közvéleményét, amely az eddigi felmérések alapján támogatja az ország EU-csatlakozását. Orbán megnyilvánulása "kalandor akció, amivel a csatlakozás esélyeit akarja rombolni pártpolitikai érdekből" - fogalmazott.

Szent-Iványi István, a parlament integrációs bizottságának SZDSZ-es elnöke kijelentette: az Orbán Viktor által felvetett kérdések nem kapcsolódnak az ország EU-csatlakozásához. Sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán véleménye akkor látott napvilágot, amikor arról folynak tárgyalások az Európa Parlamenttel, hogy milyen jogosítványokat kapjon majd Magyarország a testületben. A politikus szerint az EU-ban is aggodalommal figyelték Orbán nyilatkozatát.

Szent-Iványi sürgetőnek nevezte, hogy tisztázódjon a pártok álláspontja a csatlakozással kapcsolatban, mert szerinte legkésőbb ez év végéig le kell zárni a csatlakozáshoz szükséges alkotmány- és törvénymódosításokat. Szent-Iványi elmondta, hogy a kérdés tisztázására beszélgetést kezdeményez Orbán Viktorral és Szájer Józseffel.

Az SZDSZ sajtótájkoztatóján az is elhangzott, hogy Kovács László külügyminiszter levélben kezdeményezte a parlamenti pártok frakcióvezetőinél: ismertessék pártjuk álláspontját az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítások támogatásáról. Kuncze Dávid Ibolyához csatlakozva szükségesnek nevezte, hogy a pártok egyeztessék állásponjukat a csatlakozásról. Az SZDSZ elnöke szerint azonban nincs szükség külön egyeztető fórum összehívására, mert az integrációs nagybizottságban is el lehet végezni ezt a munkát.

A csatlakozással kapcsolatos politikai egyeztetést az integrációs nagybizottság végzi majd, melynek munkájában a házelnökön és a külügyminiszteren kívül a parlament integrációs, illetve alkotmányügyi bizottságának elnöke és a pártok frakcióvezetői is részt vesznek. A testület csütörtökön tartja első ülését.

Orbán Viktor hétfőn, egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választási fórumon megismételte: az ellenzéknek csak akkor szabad közreműködnie az Európai Unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításban, ha néhány feltétel ehhez teljesül. A volt miniszterelnök szerint, ha az ország rosszul csatlakozik az Unióhoz, akkor ennek hosszú ideig érezhető lesz a hatása. Rossz csatlakozás esetén magyar vállalatok, agrárgazdaságok tízezrei mennek tönkre, mert nem tudják majd állni a versenyt, s az egekig fognak szökni az árak is - mondta Orbán.