Vitáznak a pártok az őszi választásokról

Vágólapra másolva!
Az MSZP és az SZDSZ október első felére, a Fidesz és az MDF viszont a hónap végére tenné az őszi önkormányzati választásokat. A szocialisták a közeli ünnepeket kerülnék el, a két ellenzéki párt azonban a nyári szabadságot félti a korai előkészületektől. Az SZDSZ szerint azért lenne jó a korábbi időpont, hogy az új testületek felkészülhessenek a 2003-as költségvetés elkészítésére. A pártok vezetői Mádl Ferenc köztársasági elnökel egyeztettek szerdán.
Vágólapra másolva!

Mádl Ferenc köztársasági elnök és a parlamenti pártok elnökei szerdán a Legfelsőbb Bíróság leendő elnökének személyén kívül, az őszi önkormányzati választások időpontjától is tárgyalnak. A választások pontos dátumát a köztársasági elnök jelöli ki, de még csak az biztos, hogy októberben lesz lebonyolítva.

Mádl Ferenc először Kovács László szocialista pártelnököt fogadta. Kovács a megbeszélés után elmondta, hogy ő október 13-át javasolta. A pártelnök ezt azzal indokolta, hogy a megelőző hétvégén, azaz október 6-án az Aradi vértanúkra emlékezik az ország, a 13-át követő hétvégék pedig túl közel vannak október 23-hoz, az 1956-os forradalom évfordulójához. Mint Kovács mondta, tavaly ezen az ünnepen több attrocitás érte a szocialistákat, ezért nem szeretnék, ha 23-a beleesne a kampányba.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az egyeztetés után azt mondta, hogy a köztársasági elnökkel az összes lehetséges októberi dátumot megbeszélték, hogy melyiknek mi az előnye, hátránya. Mint mondta, az MDF abból a szempontból nézi a kérdést, hogy az előkészületeknek mikor kell megkezdődnie. Dávid Ibolya minél későbbi időpontot tart szükségesnek, hogy ne kelljen az előkészítést végző köztisztviselőknek megszakítaniuk augusztusi szabadságukat. Az MDF ezért október 27-ét javasolja a választások időpontjául. Dávid Ibolya kijelentette, hogy nyitottak, de szerintük minden észérv a későbbi időpont mellett szól.

A Fidesz elnöke szerint a választások időpontjának megállapításával a törvényből kell kiindulni. Pokorni Zoltán figyelmeztetett, hogy hosszas előkészületekre van szükség, aminek megvan a maga üzemi ideje, és gondolni kell a nyári szabadságolásokra is. Szerinte szeptembertől kellene hozzálátni az előkészületekhez, vagyis egy október végi időpont lenne megfelelő. Az MSZP javaslatára, és a későbbi időponttal kapcsolatos aggályaira azt válaszolta a pártelnök, hogy egyrészt október 23-a a nemzet ünnepe, másrészt "ha Kovács László vietnámi papucsban és rövidnadrágban akar aláírást gyűjteni a strandon, akkor ezt megteheti de nem fog sok aláírót találni".

Az SZDSZ elnöke az MSZP-hez hasonlóan szintén október 13-át javasolta a választások időpontjának. Kuncze Gábor elmondta, hogy azért szeretnék a hónap első felét, hogy az új testületeknek legyen ideje felállni és felkészülni a 2003-as költségvetés elkészítésére. A szocialisták aggályaira azt mondta a pártelnök, hogy szerintük is mentesíteni kellene október 23-át a direkt a politizálástól. Az ellenzéki pártok felvetésére pedig azt válaszolta, hogy az augusztusi előkészületek nem érintenek olyan sok embert, a kampány pedig szeptemberre esne, és az biztos nem zavar senkit.

Korábban:

Nincs pénz az önkormányzati választásokra

A BM ex-vezetői tagadják, hogy elköltöttek minden pénzt

Ajánlat:

Három jelölt a Legfelsőbb Bíróság élére