Kovács László: végrehajtjuk a száznapos programot

Vágólapra másolva!
Kovács László szerint az ellenfél nem képes beletörődni a választási vereségbe, ami abból is látszik, hogy Orbán Viktor gátlás nélkül az utcára viszi a politikát. A szocialista pártelnök, külügyminiszter erről szerdán, Budapesten beszélt az "Economy 2002", a XXI. század Magyarországáért Egyesület vendégeként.
Vágólapra másolva!

Kovács László a rendezvényen elmondta: azt hiszi, a volt kormányfő arra számít, hogy ha nagy baj van, ha esetleg felelni kell a bíróság előtt, "akkor a gyerekekkel majd gyertyákat égetnek, szent dalokat énekelnek, nehogy felelősségre vonják a polgári sejtek vezérét".

Az MSZP vezetője elképesztőnek nevezte azt a költekezést, amelyet a távozó kormány utolsó néhány hetében végrehajtott. Utalt arra, hogy az államháztartás hiánya emiatt már most meghaladja a 400 milliárd forintot, ami 82 százaléka az ez évre tervezettnek.

- A kormány ennek ellenére végre fogja hajtani száznapos programját - hangsúlyozta. Kovács László úgy vélte, az MSZP választási győzelmében komoly szerepet játszott, hogy le tudták győzni a párton belüli széthúzást, önmarcangolást, kibeszélést, saját gyengeségeiket és a pesszimizmust. A pártelnök szerint az új kormány sokkal nehezebb helyzetben vette át az országot elődjétől, mint ahogy az 1998-ban történt. Ennek alátámasztására felsorolta, hogy a gazdasági növekedés üteme a négy évvel ezelőtti 4,7 százalékhoz képest 2,9 százalékra csökkent, a beruházások és az ipari termelés pedig 12 százalékról 4 százalék alá süllyedt.

A külpolitikáról szólva Kovács László elmondta: a kormány az eredményekkel akar hatni, nem a retorikával. Hozzáfűzte: fel kell hagyni a regionális hatalmi illúziókkal, mert az visszatetszést, ellenérzést, feszültséget és gyanakvást kelt a térségben és a világban.

A Fidesz vezetői által Szent Bertalan éjszakájaként emlegetett és külügyi tisztogatásnak tartott lépésekről szólva Kovács László kifejtette: a Külügyminisztérium 850 fős hazai létszámából 7 főt állítottak fel, közülük Bába Iván közigazgatási államtitkárt 11 millió forintos végkielégítéssel. Elmondta: a további hat, posztjáról távozó személy közül három nagyköveti, egy pedig főkonzuli ajánlatot kapott és fogadott el, míg a maradék két ember számára még keresik a megoldást.

Kovács László szerint a magyar külpolitika céljai - a mielőbbi, kedvező feltételek mellett történő EU-csatlakozás, a jó viszony a szomszédokkal, a határon túli magyarok támogatása - megmaradnak, de a három terület között összhangot kell teremteni.

- Lesz változás a stílusban is: Orbán Viktornak a külpolitika szavazatszerzési lehetőség volt, ő mindig a karzatnak játszott, nem érdekelték a kockázatok és a mellékhatások. Mi nem ezt fogjuk tenni, és nem kötünk rossz kompromisszumokat - fogalmazott Kovács László, külön megemlítve a Benes-dekrétumok, a visegrádi együttműködés és az Orbán-Nastase megállapodás ügyében történteket. A külügyminiszter szerint meg fogják találni a megoldást arra, miként lehet a kedvezménytörvény módosításának, illetve kétoldalú megállapodások megkötésének a kombinációjával a jogszabály eredeti céljait megvalósítani.

A pártelnök elmondta azt is, hogy ősszel harcba száll az MSZP elnöki posztjáért, de "2003 végén, 2004 elején a 35-40 éveseknek kell következniük". - A 2006-os parlamenti választásokat egy alapvetően új csapattal kell majd megvívni - jelentette ki Kovács László.