Két év után meghiúsult a Városháza projekt

Vágólapra másolva!
A két évvel ezelőtt megkezdett Városháza projekt megvalósítására létrehozott Vagyonkezelő 2000 Kft. felszámolásáról döntött csütörtökön zárt ülésen a fővárosi közgyűlés . Eddig erre a beruházásra - noha még semmi sem épült - másfél milliárd forintot költöttek. Így marad a Károly körúti üzletsor is, bár már több mint tíz éve készülnek lebontani.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ, a MIÉP és a Fidesz- MDF-MKDSZ-frakció túlnyomó többségének egyetértésével, a szocialisták tartózkodása mellett a fővárosi közgyűlés megszavazta a Vagyonkezelő 2000 Kft. felszámolásáról szóló határozatot. Az erről szóló előterjesztést, amelyet Atkári János főpolgármester-helyettes (SZDSZ) készített, zárt ülésen, a helyszínen osztották ki.

A kft.-t az úgynevezett Városháza Projekt több tízmilliárd forintos fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására hozták létre, s eddig több mint másfél milliárd forintot költöttek rá közpénzből. A pénz nagy része az ott álló, s nem a főpolgármesteri hivatalhoz tartozó cégek, például a nyomda kiköltöztetésére, valamint a tervekre, a feltárásra ment el. A Károly körút felé nyitott főpolgármesteri hivatal és a hozzá tartozó mélygarázs épületegyüttesének beruházását 1998-ban Demszky Gábor főpolgármester kizárólag magántőkéből képzelte el, ám azóta - a régészeti feltárások befejezése óta - a gödör üresen áll. A Károly körúti üzletsor sem szűnt meg, noha lebontása már 1990-ben szóba került.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője elmondta, azért tartózkodtak, mert szerintük nem voltak döntési helyzetben a városatyák. A javaslatról előzetesen nem volt koalíciós egyeztetés, s nem tárgyalt róla a tulajdonosi bizottság sem. A frakcióvezető hangsúlyozta, a szakbizottság és a közgyűlés sem mérlegelte azt, hogy a helyszínen megismert, indokolás nélküli javaslat elfogadásának milyen következményei lehetnek. Emlékeztetett rá, hogy a Városháza projektre eddig jelentős önkormányzati forrást költöttek, s ezzel a döntéssel most az egész beruházás "lóg a levegőben".

Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője úgy értékelte a helyzetet, hogy a Városháza 2000 Kft. végelszámolásával lényegében a Városháza projektre mondott nemet a közgyűlés. Két éven keresztül, amióta újra felvetődött a nagyszabású beruházás gondolata, rendszeresen a közgyűlés elé került a javaslat, amit az MSZP miatt mindig le kellett venni a napirendről - mondta Bőhm András.

A Városháza projektre eddig elköltött több mint egymilliárd forintot Bőhm András nem tartja pénzkidobásnak, ha egyszer újra előkerül a beruházás, s felhasználják az eddig elkészített terveket. Hozzátette: a megvalósításra létrehozott kft. azonban évek óta nem tudott előrelépni, elsődlegesen koalíciós feszültségek miatt. Ha pedig a közgyűlés nem vállalja a projektet, akkor nincs értelme annak, hogy egy kft. költse a pénzt, aminek nem látszik az eredménye - tette hozzá a távirati iroda jelentése szerint. Bőhm András leszögezte: ezzel a közgyűlési döntéssel gyakorlatilag letettek a Városháza projekt megvalósításáról.